La Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Edineţ, a fost redeschisă recent biblioteca, după o reparaţie capitală, datorită eforturilor depuse de direcţia de resort şi colectivul de profesori. La întrunirea sub genericul „La umbra copacului cu cărţi” s-au adunat reprezentanţi ai Consiliului Raional Edineţ, ai Direcţiei învăţământ şi cultură, ai Sindicatului raional „Agroindsind”, Centrului pentru Tineret, ai Casei de creaţie a copiilor, foşti absolvenţi, părinţi.
Natalia Cojocaru, directorul liceului, a vorbit despre importanţa şi utilitatea bibliotecii pentru copii, unde aceștia vor avea acces liber la rafturile cu cărţi, la alte resurse informaţionale. Dumneaei a avut un mesaj de înaltă gratitudine pentru toţi participanţii, pentru comitetul sindical, care şi-au adus contribuția la crearea unei noi imagini a bibliotecii, pentru munca depusă, în special, a designerului Ion Buliba, care a reuşit să redea instituţiei un adevărat copac cu cărţi.
Apoi în sală au apărut „muzele din Parnas”, eleve ale claselor IX-XII, în ţinute neobişnuite, care au vorbit frumos despre importanţa cărţii şi a bibliotecilor ca izvor nesecat de cunoştinţe. Au recitat versuri din creaţia lui Vasile Romanciuc, care şi-a făcut studiile la acest liceu. Iar cuvintele lor erau însoţite de imagini ale celor mai importante biblioteci din lume, proiectate pe un ecran, cu „citate” despre importanţa cărţilor.
Primarul de Edineţ, Constantin Cojocaru, care a publicat mai multe cărţi de poezie, a spus că ar fi bine ca în viitor cărţile să nu arate ca noi-nouțe, ci boţite, semn că au fost citite.
Biblioteca, un simbol al continuităţii în sfera culturală
Vitalie Sorocan, vicepreşedinte al raionului Edineţ, Liliana Rusu, fost pedagog de limba şi literatura română, Svetlana Panciuc, inspector la Direcţia învăţământ şi cultură, Ruslan Ciornîi, director al Centrului pentru copii Edineţ ş. a., au recitat versuri, le-au urat copiilor ca acest cuib de înțelepciune să devină un templu al liniştii, încurajării, fericirii. Toţi au adus în dar bibliotecii seturi de cărţi ale scriitorilor clasici şi contemporani, dicţionare. În continuare, „muzele” au înmânat fiecărui participant câte o invitaţie cu îndemnul: „Citeşte”!
A urmat apoi o serată literar-muzicală dedicată marelui poet Mihai Eminescu, făcându-se şi bilanțul concursului de poezie cu genericul „Sub raza gândului etern” şi al concursului de eseuri „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură”.
Primarul de Edineţ şi directoarea liceului au înmânat diplome şi premii, câte o carte despre istoria orașului Edineţ, precum şi un număr al revistei Liceului Teoretic „M. Eminescu” – „Amprenta”, consacrat poetului nepereche.
În cadrul seratei, de asemenea, elevii de la liceele din raion au interpretat cântece, au recitat poezii, iar ansamblul de dans „Opincuţa” de la liceu i-a înveselit pe cei prezenţi cu dansurile „Ciuleandra”, Sârba” ş.a.
Concluzia întrunirii a fost convingerea tuturor despre importanţa preţuirii şi înţelegerii valorilor cărţii, iar adunarea copiilor şi a adulților la umbra copacului cu cărţi este un simbol al continuităţii în sfera culturală.
Biblioteca renovată îşi va extinde şi diversifica serviciile, va contribui la ajutarea copiilor în pregătirea temelor, lărgirea orizontului de cunoştinţe.
Stela CIOBANU,
preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Edineţ