Anul 2013 a fost unul al creării organizaţiilor sindicale. De acest lucru ne asigură preşedinta Consiliului Interramural al Sindicatelor din Bălţi, Ludmila Dănilă. Şi asta deoarece în Bălţi organizaţiile sindicaliste apar ca ciupercile după ploaie. În 2013 familia sindicală din municipiul Bălţi, s-a mărit cu 4 organizaţii sindicale. Lucrul curios este însă că salariaţii întreprinderilor cu capital străin sunt cei care contribuie la această creştere.
Municipiul Bălţi se pare că a devenit un oraş în care investitorii străini se regăsesc cel mai bine. Mai mult decât atât, aceştia oferă locuri de muncă, iar unii dintre ei se conduc perfect de legislaţia în vigoare. Un exemplu elocvent în acest sens este şi o fabrică de confecţii cu capital moldo-italian, unde relaţia angajator – salariat este una mai mult decât constructivă.
Administratorul acestei fabrici, cetăţeanul italian Massimo Balestrieri, a declarat pentru „Vocea poporului” că este în interesul propriu să păstreze un climat favorabil angajaţilor săi.
„Relaţiile dintre noi sunt optime. Acţiunile noastre sunt îndreptate spre bunăstarea angajaţilor şi împreună vom dezvolta un parteneriat durabil”, ne asigură directorul.
Ideea de a crea organizaţia sindicală i-a venit chiar angajatorului |
Salariaţii de aici spun că sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă. Ba mai mult decât atât, ei au şi o „Lădiţă a încrederii”, unde lasă toate sugestiile, propunerile şi doleanţele. Mai apoi, acestea sunt analizate de către angajator. Cu toate acestea, şi-au creat şi o organizaţie sindicală.
Surpriza este însă cu atât mai mare, cu cât ideea de a crea organizaţia i-a venit chiar angajatorului.
Iniţiatorul direct însă a fost o tânără pentru care sindicalismul nu înseamnă doar ajutor material, ci şi multe alte facilităţi, de care deseori salariaţii nu sunt conştienţi.
Directorul fabricii este cetăţean italian şi respectă mult legislaţia în vigoare, activiştii sindicali şi părerea acestora. El a fost sfătuit că o organizaţie sindicală la fabrică ar fi mai mult decât binevenită.
Aceasta ar ajuta să se îmbunătăţească relaţiile angajator-salariaţi şi să garanteze unele beneficii ambelor părţi”, a menţionat Elena Culic, fondatoarea organizaţiei sindicale.
În fruntea sindicatelor la fabrica de confecţii se află tinerii
La fabrica de confecţii din Bălţi, activitatea sindicală a început cu cinci membri acum un an. În acest timp, numărul membrilor s-a mărit până la aproape o sută.
„Sperăm că organizaţia sindicală va creşte în continuare şi va ajunge de la 5 membri de sindicat câți au fost iniţial, până la 500, de ce nu?”, a menţionat Elena Culic, cea care a pus bazele sindicalismului la întreprindere.
La scurt timp de la constituirea organizaţiei, Elena a fost nevoită să plece la un alt loc de muncă. Astfel, funcţia de lider a fost preluată de o altă tânără. Dânsa afirmă că această activitate îi aduce o satisfacţie aparte şi că va face tot posibilul să atragă cât mai mulţi membri în organizaţia al cărei lider este în prezent.
„Nu am mai fost vreodată membru de sindicat. Mi se pare destul de interesant statutul, mai ales că am fost aleasă şi preşedinte. Când apare vreo problemă cu salariaţii noştri, ne străduim să le rezolvăm în limita puterilor. Totodată, scopul nostru pentru moment este să atragem cât mai mulţi membri”, a declarat pentru „Vocea poporului” Liuba Strechi, actualul lider sindical.
Se pare că inițiativele liderului sindical au început să dea roade. Echipa „Vocii poporului” a stat de vorbă cu alţi salariaţi ai fabricii.
Conştienţi de facilităţile oferite de apartenenţa la sindicat, unii muncitori au aderat deja la organizaţia sindicală, alţii dau asigurări că în curând o vor face. Toţi însă sunt de părere că sindicatul există pentru a ajuta salariaţii şi pentru a le apăra drepturile.
„Acum nu sunt membru, dar în curând voi fi, pentru că sindicatul este organizaţia care oricând ne va apăra”, a menţionat Anastasia Timofei, cusătoreasă. O altă salariată ne-a spus că cei doi copii ai săi au fost cei care au impulsionat-o să adere la sindicat.
„Graţie sindicatelor, copilul meu s-a odihnit în vară la tabără. A venit acasă foarte mulţumit şi relaxat. Tot de la sindicate am primit şi cadouri pentru ei la sărbători”, ne-a convins Adria-na Sologub, termofinisor la fabrică.
Un an de la constituire şi cu contract colectiv de muncă încheiat
La doar un an de la constituire, organizaţia sindicală de la fabrica de confecţii demonstrează succese vizibile. Împreună cu angajatorul, reprezentanţii sindicali au negociat la început şi contractul colectiv de muncă, graţie căruia angajaţii beneficiază de un şir de facilităţi. „Relaţiile constructive între administraţie şi angajaţi au dus în scurt timp şi la încheierea contractului colectiv de muncă. Iniţial acesta avea o formă simplă şi conţinea clauzele importante care se găsesc şi în Codul muncii. Vreau să menţionez că contractul este îndeplinit cu succes, la fel şi convenţiile colective pe care le are încheiate întreprinderea”, a subliniat Elena Culic, fondatoarea organizaţiei sindicale. Despre climatul favorabil şi relaţiile constructive de muncă de la fabrică ne-a asigurat şi preşedintele Consiliului Interramural al Sindicatelor din Bălţi, Ludmila Dănilă. Dânsa spune că directorul italian nu a pus niciodată piedici activităţii sindicale şi că investitorii străini sunt destul de cooperanţi când vine vorba de scopuri comune în beneficiul salariaţilor. „Ne bucură faptul că administraţia nu a făcut nici o mişcare împotriva sindicatelor, că de la bun început s-a încheiat contractul colectiv de muncă, şi se îndeplinesc toate clauzele acestuia. Totodată, de remarcat este faptul că directorul este foarte atent şi receptiv la propunerile sindicatelor, iar acesta este un mare pas înainte”, a conchis preşedintele CIS Bălţi.
Cusătoresele, la mare căutare
Prognozele pieţei muncii pentru anul curent demonstrează că persoanele cu studii superioare îşi vor găsi cel mai greu un loc de muncă. Potrivit datelor, în 2014, cele mai multe posturi vacante se preconizează pentru croitori şi cusătorese.
Datele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că doar 36 la sută din total, adică aproape 1.800 de locuri vacante, sunt pentru cei cu studii superioare şi medii de specialitate. Cea mai mare ofertă îi vizează, totuşi, pe cei cu studii medii generale şi secundar profesionale, pentru care sunt rezervate 64 la sută din totalul locurilor vacante. Pe primele poziţii sunt cusătoresele şi croitorii, pentru care cererea depăşeşte 1.500 de locuri. Pentru operatorii de calculatoare sunt rezervate 64 de locuri, iar pentru postul de salvamar şi ajutor de educator sunt 61 şi, respectiv, 43. Şi muncitorii necalificaţi au la dispoziţie peste 1.000 de locuri vacante.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă estimează că, în 2014, dintre cei aproape 20.900 de şomeri din ţara noastră, peste 4.900 vor fi plasaţi în câmpul muncii.