20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Un contract colectiv de muncă bun, dar condițiile de activitate lasă de dorit

Loading
Social Un contract colectiv de muncă bun, dar condițiile de activitate lasă de dorit
Un contract colectiv de muncă bun, dar condițiile de activitate lasă de dorit

moldovahidromas

 

Vasile Negrescu activează în calitate de maistru la secția semifabricate din cadrul Societății pe Acțiuni „Moldovahidromaș” din Chișinău. Are 65 de ani, dintre care 45 i-a lucrat la întreprinderea respectivă. Este nemulțumit de faptul că în timpul iernii spațiul de producere al între­prinderii, care are o suprafață de cinci hectare, nu este bine încălzit, dar și de salarizare. „Ne-am dori salarii mai mari. Eu am o retribuție lunară cât de cât, pentru că am o vechime mare în muncă, dar cum se descurcă tinerii?”, se întreabă Vasile Negrescu.

 

Elena Stadnic activează de 41 de ani la „Moldovahidromaș”, în prezent fiind modela­toare. „Muncim numai noi știm în ce condiții, vara e foarte cald în secții, nu avem ventila­toare, iar de climatizoare – nici pomină. Avem copii de crescut, nu prea ne descurcăm cu un salariu de 2500–3000 de lei”, a spus Elena Stadnic. Pe de altă parte, președintele Comitetului sindical al întreprinderii, Efim Bajureanu, afirmă că de vină sunt acționarii, care refuză să investească în ameliorarea condițiilor de muncă pentru salariați.

 

„Statul este pasiv față de activitatea „Moldovahidromaș”

 

Efim Bajureanu, președintele Comite­tului sindical de la SA „Moldovahidromaș” și vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Industria Construcției de Mașini și Apa­rate și Învățământul Profesional de Profil „SindRăutMaș”, a menționat că uzina este unică de acest fel din Republica Moldova, doar aici se produc pompe pentru industria alimentară, pentru complexe frigorifice etc.

„Pe timpurile URSS, „Moldovahidromaș” exporta pompe în peste 70 de state ale lumii. În prezent, uzina vinde pompe în special în Rusia (peste 90 la sută din volumul produs), dar și în Emiratele Arabe Unite, în Turkmenis­tan, Uzbekistan, Armenia. Cu părere de rău, doar cu asta putem să ne lăudăm, statul este pasiv față de activitatea „Moldovahidromaș”, a subliniat Efim Bajureanu.

Spre deosebire de alte întreprinderi, la „Moldovahidromaș” contractul colectiv de muncă se încheie pe un an. „Nu știm care va fi situația în ceea ce privește comercializarea pompelor peste un an, așa că nu putem ga­ranta că prevederile actualului contract se vor implementa și peste doi sau trei ani”, a accentuat Efim Bajureanu. Pentru imple­mentarea prevederilor Contractului colectiv de muncă la nivel de întreprindere pe parcur­sul unui an, sunt necesare peste 2 mln. 200 de mii de lei.

„Salarizarea este principala problemă cu care ne confruntăm la negocierea contractu­lui colectiv de muncă la nivel de întreprinde­re. Salariile nu au fost revăzute pe parcursul ultimilor 13 ani. Există angajați care sunt plătiți lunar cu 

2100 de lei (salariul tarifar, plus adaosuri pentru condiții de muncă no­cive, plus prime). Trebuie modificată Legea cu privire la salarizare, unele acte norma­tive, astfel ca acest salariu să fie mai mare. Noi, sindicaliștii, ne dorim nu achitarea unor plăți suplimentare pentru condiții nocive, ci crearea unor condiții de muncă mai bune. În prezent, 89 de angajați primesc plăți pen­tru condiții nocive de muncă, 34 dintre care sunt femei. În 2015, s-au achitat pentru astfel de plăți 67 de mii de lei, dar din acești bani se puteau crea condiții de muncă mai bune. Sunt necesare investiții, pe care acționarii întreprinderii nu doresc să le facă”, a adăugat Efim Bajureanu.

 

Tinerii primesc câte 500 de lei lunar pentru închirierea spațiului locativ

 

„Cu administrația „Moldovahidromaș” am un dialog social eficient, dar există loc și de mai bine”, ne-a relatat Efim Bajureanu. Conform Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, persoanele care au o vârstă de până la 35 de ani beneficiază lunar de 500 de lei pentru închirierea spațiului loca­tiv. Cu toate acestea, tinerii nu se grăbesc să se angajeze la „Moldovahidromaș”. În același timp, administrația acordă ajutoare materia­le de până la 500 de lei pentru întremarea sănătății, iar pentru tratamentul afecțiunilor dentare se achită de la 200 la 350 de lei. De ajutoare materiale de la 150 până la 1000 de lei anual beneficiază și angajații ai căror copii își fac studiile în instituțiile preuniver­sitare și universitare de învățământ. În ca­zul decesului unui angajat, familia acestuia primește din partea întreprinderii trei mii lei. Salariații mai beneficiază anual de 20-30 de bilete de tratament sanatorial, procurate de administrația întreprinderii, pentru care salariatul achită doar 30 la sută din preț, 70% fiind achitate de angajator. De la Casa Națională de Asigurări Sociale se alocă anu­al doar trei bilete. Se acordă premii pentru persoane care au atins vârste jubiliare, de la 200 la 550 de lei. La atingerea vârstei de pensionare, salariații care au activat la uzi­nă mai mult de 15 ani primesc indemnizații unice egale cu 70 la sută din salariul mediu pe întreprindere, iar cei cu activitate de 50 de ani beneficiază de o indemnizație unică egală cu 2,5 salarii medii. În ziua de vineri, femeile pleacă acasă cu o oră mai devreme, conform prevederilor Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate.

 

Comercializarea producției finite, principala problemă a întreprinderii

 

Mihai Vlas, directorul general al SA „Moldovahidromaș“ a recunoscut că la între­prinderea pe care o conduce există anumite probleme, dar „totul depinde de acționari și de cât de bine reușim să vindem pompe­le marca „Moldovahidromaș“, a specificat sursa citată. „Principala problemă este co­mercializarea producției finite. Complicată a devenit și vânzarea pompelor moldovenești în Ucraina, dat fiind faptul că în această țară e război. Deși au fost încercări de a exporta aceste pompe în România, negocierile nu au dat roade, deoarece în țara vecină se utilizea­ză în special pompe nemțești”.

Cât privește piața de desfacere autohto­nă, Mihai Vlas a spus: „În două zile asigu­răm piața din Republica Moldova cu pompe electrice, pentru că ele au termen mare de exploatare, chiar și de 25-40 de ani. În Re­publica Moldova, aceste pompe se folosesc în industria alimentară, de prelucrare a lap­telui, de producere a vinului și în farmaceuti­că. Pe timpuri, pe mapamond erau patru țări care produceau pompe:  SUA, Japonia, Ger­mania și Republica Moldova. Recent, însă, și Rusia a început să producă astfel de pompe. Și nu este exclus că „Moldovahidromaș” ar putea exporta mai puține pompe pe piața ru­sească”, susține Mihai Vlas.

 

„În ultimii zece ani, nu am avut datorii la salarii”

 

În pofida mai multor dificultăți, în ultimii zece ani, la întreprindere nu s-au înregistrat datorii la salarii. Salariul mediu la întreprin­dere este de circa 4800 de lei. Muncitorii calificați sunt retribuiți lunar cu 7-8 mii de lei, iar cei necalificați – cu 2100-5000 de lei. „Se achită impozite conform legislației în vigoare, nu plătim salarii în plic, nu ținem contabilitate dublă”, afirmă directorul „Mol-dovahidromaș”.

„Condițiile de muncă corespund norme­lor securității și sănătății în muncă, cu o sin­gură excepție – încălzirea pe timp de iarnă. Nu suntem în stare să încălzim cinci hecta­re de suprafețe de producere cu gaze, e mult prea costisitor. Se folosesc aparate electri­ce, care încălzesc local încăperile. Totodată, cumpărăm lemne și cărbune, pentru a în­călzi unele încăperi de la sobe”, a specificat Mihai Vlas.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand