21 iulie 2024
Chisinau
Economie

UE va avea un sistem de asigurare de şomaj

Loading
Economie UE va avea un sistem de asigurare de şomaj
UE va avea un sistem de asigurare de şomaj

 

 

centru-de-somaj-UE

Foto: euronews.com

Comisia Europeană elaborează un sistem de asigurare de şomaj, care va fi finanţat din transferurile de miliarde de euro efectuate de către cele mai bogate state-membre ale Uniunii Europene.

 

Comisarul UE pentru probleme sociale, Laszlo Andor, a declarat că sistemul euro­pean de asigurare nu le va substitui pe cele naţionale. El a precizat că sistemul euro­pean de asigurare de şomaj va avea doar nişte funcţii de bază. Astfel, indemnizaţia europeană de şomaj va acoperi doar 40 la sută din mărimea ultimelor venituri şi va fi plătită doar în decurs de şase luni. În timp ce sistemul naţional de asigurare poate mări cu o anumită sumă cuantumul de 40 la sută în decursul primelor șase luni, după care poate să-şi asume achita­rea întregii indemnizaţii.

În opinia comisarului UE, o asemenea concepţie contribuie la asigurarea stabili­tăţii economice în perioada recesiunii con­juncturale şi a revenirii de scurtă durată a economiei. În felul acesta, UE îşi propune să înfiinţeze un instrument de asigurare pentru sistemele sociale ale unor state-membre. Toate ţările din zona euro vor investi în puşculiţa pentru indemnizaţiile europene şi, în funcţie de nivelul şoma­jului, vor putea să beneficieze de acestea. Anterior, ţările în care se producea decli­nul economic erau pe cont propriu, din care cauză se deprecia valuta naţională.

Se presupune că sistemul european de asigurare va fi finanţat din impozitele plătite de contribuabilii statelor-membre ale UE. Doar cu ajutorul unor asemenea transferuri de plăţi fiscale, UE va deveni mai puternică, iar mijloacele băneşti vor putea fi îndreptate spre diminuarea con­secinţelor sociale şi economice, a eviden­ţiat Laszlo Andor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand