17 iunie 2024
Chisinau
Social

Tulpina Omicron a virusului Covid-19 pune stăpânire pe Republica Moldova

Loading
Social Tulpina Omicron a virusului Covid-19 pune stăpânire pe Republica Moldova
Tulpina Omicron a virusului Covid-19 pune stăpânire pe Republica Moldova
expresul.md

Municipiul Chișinău și raionul Ialoveni sunt, de luni, 17 ianuarie, sub Cod Roșu de Covid-19. În ul­tima săptămână, în Chișinău s-au înregistrat peste 3500 de cazuri de îmbolnăvire cu temutul virus. De cealaltă parte, municipiul Bălți este în zona portocalie, înregis­trând puțin peste 100 de cazuri noi de infectare în ultima săptămână. De altfel, nici un raion din țară nu este sub cod verde.

Potrivit Agenției Naționale pentru Să­nătate Publică, în zona portocalie sunt 28 de raioane și regiunea transnistreană, care este la un pas de a intra în zona roșie. În zona galbenă este Autonomia Găgăuză, iar raionul Dondușeni are cea mai mică incidență de cazuri după numărul de locu­itori.

Comisia Națională Extraordinară de Să­nătate Publică (CNESP) a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 martie pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței de joi, 13 ianuarie, a CNESP, care s-a întrunit în contextul confirmării prezenței tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării.

CNESP a decis ca, începând cu 17 ianu­arie curent, la frontiera de stat să se revină la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova să fie permisă în baza unuia dintre docu­mente: certificat de vaccinare, test RT-PCR sau test antigen rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înaintea îmbarcă­rii sau intrării în țară (în funcție de mijlo­cul de transport utilizat), concluzia medi­cală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat Covid-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (șase luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-Covid-19.

Hotărârea CNESP este luată în contex­tul creșterii cu 77 la sută a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19, înregis­trată în prima săptămână a anului 2022, față de săptămâna anterioară acesteia. Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adop­tate măsuri suplimentare de protecție. Din 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu, deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă doar cu prezentarea certificatului Covid-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, pe­treceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continu­are permise doar cu prezentarea de către aceștia a certificatului Covid-19, în pragu­rile de alertă verde și galben. În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. Astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a cer­tificatului Covid-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor.

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinde­rii sferei de utilizare a certificatului Covid-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consul­tări între Guvern și mediul de afaceri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand