
Foto: mednkz.ru
Republica Moldova se plasează printre primele 18 state din regiunea europeană, care au o povară înaltă a tuberculozei, majoritatea statelor respective fiind din spaţiul post-sovietic. Totodată, ţara noastră se situează printre 27 de state din lume cu un nivel sporit de tuberculoză multidrogrezistentă.
Sărăcia şi indiferenţa faţă de propria sănătate îi aduce pe mulţi la o boală pe care unii medici o apreciază mai periculoasă decât virusul HIV. „O astfel de situaţie s-a creat din cauză că mulţi dintre pacienţi se adresează tardiv la medic, chiar după 6-12 luni de la debutul bolii. Timp de un an, un bolnav cu TBC care nu urmează tratament poate infecta alţi 10-15 oameni sănătoşi”, a relevat Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chişinău.
„Tuberculoza apare acolo unde sunt probleme în ceea ce priveşte nivelul de trai. Au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC persoanele care trăiesc în sărăcie, sunt supuse permanent stresului, fumează şi consumă alcool în exces, persoanele care se alimentează neraţional”, precizează Lilana Domente. Ea a menţionat, totodată, că în ultimii ani s-a înregistrat o stabilizare a situaţiei epidemiologice privind tuberculoza.
„În anul 2015, la nivel de ţară, au fost înregistrate circa 3600 de cazuri noi şi recidive de TBC, cu 36 la sută mai puţin decât în anul 2005, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri, şi cu 23% mai puţin decât în anul 2011. În perioada anilor 2011-2015, s-a majorat rata de succes la tratamentul pentru tuberculoză de la 62 la 79% printre cazurile cu tuberculoză sensibilă și de la 56 la 60% pentru tuberculoza multidrogrezistentă. De ce vorbim de 2011? Pentru că în perioada anilor 2011-2015 a fost implementat al patrulea Program Naţional privind Controlul Tuberculozei. În anul 2015 au decedat din cauza tuberculozei 406 persoane, cu 20% mai puţin decât în anul 2014 şi cu 38% mai puţin decât în anul 2011. În acelaşi timp, s-a majorat numărul bolnavilor de tuberculoză, care trăiesc cu HIV, de la 5 la 9% (anii 2012-2015). Datele respective cuprind şi raioanele de est ale ţării, unde incidenţa, mortalitatea şi cazurile de abandon al tratamentului antituberculos sunt mai mari decât pe malul drept al Nistrului”, susţine directoarea Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
Tratamentul tuberculozei sensibile durează 6-8 luni, perioadă din care pacienţii se tratează în spital 1-2 luni, după care nu prezintă pericol de infectare, dar trebuie să finalizeze tratamentul acasă. Tuberculoza multidrogrezistentă se tratează timp de 18-24 luni, în funcţie de gravitatea bolii, dintre care 4-8 luni pacientul le petrece în staţionar.
„Această maladie se tratează dacă pacienţii urmează tratamentul până la urmă, la indicaţia medicului, iar abandonarea tratamentului poate conduce la dezvoltarea unei forme mai grave a bolii, care rezistă la mai multe tipuri de medicamente. În cazul în care pacientul iniţiază tratament foarte târziu, pronosticul poate fi rezervat”, a precizat sursa citată.
În ţară există trei staţionare unde se tratează bolnavii cu TBC – Institutul
de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chişinău, o filială a institutului, care se află în satul Vorniceni, raionul Străşeni, Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, care deserveşte pacienţii cu TBC din municipiul Chişinău, şi un departament pe lângă Spitalul Municipal Bălţi, care deserveşte bolnavii de tuberculoză din regiunea de nord a ţării. În curând, la Vorniceni va fi redeschisă o secţie de 240 de paturi, unde se vor trata bolnavi cu TBC.
O maladie socială, cu consecințe grave
Maladie socială, tuberculoza nu a ocolit nici angajaţi ai staţionarelor unde se tratează această maladie. „Aceşti bolnavi fac şi ei parte din populaţia Republicii Moldova şi riscă şi ei să facă TBC. De obicei, sunt persoane ce suferă de unele maladii cronice, care slăbesc imunitatea organismului, cum ar fi diabetul zaharat, persoane care administrează tratamente imunosupresive, oameni care suferă de patologii ale sângelui ş.a. În anul 2010, s-au îmbolnăvit de tuberculoză trei angajaţi ai Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, iar în anul 2011 – patru persoane. Toţi salariaţii respectivi sufereau de boli care le-au slăbit imunitatea. Atunci am pus problema de a revedea controlul infecţiei în instituţie şi am adoptat un nou pachet de documente și măsuri în acest sens – am înăsprit controlul administrativ al infecţiei tuberculoase. Am revăzut şi controlul ingineresc – a fost reparat sistemul de ventilaţie în laboratoare şi în cabinetele de bronhoscopie, unde personalul medical este expus unui risc sporit de a face TBC. La clinica Vorniceni funcţionează, de asemenea, un sistem de ventilaţie mecanică, ce minimizează riscul de îmbolnăvire cu tuberculoză. Totodată, am instalat în toate saloanele pacienţilor şi pe holurile Institutului „Chiril Draganiuc” lămpi ultraviolete ecranate, care sunt aprinse timp de 24 de ore din 24. Am investit mult şi în echipamentul personal – toţi medicii sunt asiguraţi cu respiratoare, care se îmbracă în loc de măşti chirurgicale, acestea împiedică răspândirea infecţiei, iar pacienţii cu tuberculoză au fost asiguraţi cu măşti chirurgicale. După implementarea măsurilor respective, în 2012 şi 2013 nu a fost înregistrat nici un caz de TBC în rândurile angajaţilor instituţiei. Din păcate, am avut câte un caz de îmbolnăvire în anii 2014 şi 2015, toate aceste persoane nu erau din rândul personalului medical, care contactează direct cu pacienţii cu TBC, dar aveau o imunitate compromisă. Şi de la începutul anului 2016, un electrician care activează la instituţia noastră a făcut TBC, persoana nu a avut contact direct cu pacienţi cu tuberculoză, boala fiind determinată de alte boli cronice, precum şi de consumul excesiv de alcool şi de fumat”, a menţionat Liliana Domente.
Potrivit prevederilor Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, semnat de administraţia şi comitetul sindical al instituţiei, salariaţii de la „Chiril Draganiuc” trec un examen medical obligatoriu o dată în an, inclusiv un screening pentru tuberculoză.
„Aceasta ne ajută să depistăm tuberculoza la stadii când ea nu este contagioasă şi nu prezintă pericol pentru alte persoane. Am avut angajaţi care au făcut tuberculoză multidrogrezistentă până a se angaja la noi în spital, iar după aceasta au făcut o recidivă, pe fond de stres. S-a întâmplat în anul 2010. Din anul 2011 încoace, am reuşit să izolăm cabinetele medicilor de saloanele pacienţilor, astfel că acestea se află în aripi separate, ceea ce minimizează, de asemenea, riscul de a contacta tuberculoza. Potrivit aceluiaşi contract, persoanelor care activează în condiţii nocive li se distribuie zilnic 0,5 litri de lapte, acestea beneficiind şi de un supliment la salariu pentru nocivitate, în mărime de 180-200 de lei, aşa cum prevede o hotărâre de Guvern”, a punctat Liliana Domente.
Sunt puţini oameni care vor să se angajeze în spitalele de ftiziopneumologie
Solicitat de ziarul „Vocea poporului”, Mihail Dutca, consilier principal la Federaţia Sindicală „Sănătatea”, a spus: „Sunt puţini medici şi asistente medicale, în general, oameni de alte profesii, care ar dori să activeze în spitalele de ftiziopneumologie din ţară, pentru că au frică să nu se molipsească de tuberculoză. În acelaşi timp, şi cadrele medicale din alte instituţii, cum ar fi Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Dermatologic şi Maladii Comunicabile, chirurgii din diferite secţii, au un risc mai mare de a contacta anumite boli contagioase, cum ar fi hepatita sau virusul HIV, dacă nu sunt respectate anumite reguli de protecţie. Convenţia Colectivă la nivel de ramură pentru anii 2014-2017, semnată de Federaţia „Sănătatea”, Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, are un capitol separat, dedicat securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit prevederilor convenţiei, angajatorul se obligă să asigure examenul medical periodic, vaccinarea şi testarea psihologică a salariaţilor şi să acorde gratuit materiale igienico-sanitare şi echipament de protecţie individual şi de lucru”.