A fost președinte al organizației sindicale primare din cadrul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, timp de 10 ani, iar în prezent este directorul general al instituției. E vorba de Ivan Danii, care a făcut mărturisiri ziarului „Vocea poporului”, în contextul în care Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru va împlini 30 de ani de la fondare la 27 iulie curent.
Ivan Danii spune că a fost mereu activ la locul de muncă și îi plăcea să se implice în diverse activități, inclusiv sindicale, încă din anii de studenție, atunci când învăța la Universitatea Agrară. Drumul de la specialist principal până la director a fost presărat cu multă muncă și răbdare.
„Activez în agenție din 2010, după ce am absolvit Facultatea de Cadastru și Drept de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Prin concurs, am fost angajat în cea mai mică funcție din instituție – specialist principal în Direcția geodezie, cartografie, geoinformatică și teledetecție. Peste un an, am optat pentru o altă funcție, mai mare, și exact așa se întâmpla la fiecare an. În 2012, am devenit șef-adjunct de direcție, iar în 2013 am fost ales președinte al organizației sindicale, funcție pe care am exercitat-o din 2013 până în 2023”, ne-a relatat actualul director general al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.
El a menționat că munca de lider sindical a fost „o provocare foarte interesantă”, pentru că trebuia să organizeze diferite activități cultural-sportive, iar aceasta înseamnă mai mult voluntariat. Funcția de lider sindical o exercita în paralel cu activitatea în calitate de șef-adjunct al Direcției geodezie, cartografie, geoinformatică și teledetecție. Organizația sindicală primară a Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru este afiliată la Federația Sindicatelor Lucrătorilor din domeniul Cadastrului, Geologiei și Geodeziei „SINDGEOCAD”.
Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru este autoritatea administrativă centrală care asigură realizarea politicii de stat în domeniile geodezie, cartografie, geoinformatică și teledetecție, infrastructura de date spațiale, cadastru și evaluarea bunurilor imobile.
„Domeniul geodeziei, cartografiei, geoinformaticii și teledetecției se referă la determinarea prin observații și măsurători a poziției exacte a obiectelor în spațiu și timp. Determinarea formei și dimensiunilor exacte ale pământului și variațiile gravitației terestre reprezintă un aspect important din domeniu. De asemenea, și asigurarea economiei naționale și a funcțiilor de apărare și securitate a țării cu date geodezice și cartografice este de importanță majoră”, a explicat directorul agenției.
În 30 de ani, agenția a pășit pe calea dezvoltării. „A instituit și a implementat sistemul de cadastru, a trecut de la hărți pe hârtie la hărți digitale, a evoluat de la metode tradiționale de măsurare la tehnologii performante, precum GIS, drone și aerofotografiere, a instituit baze de date precise, a crescut accesibilitatea și calitatea serviciilor oferite, a instituit sisteme informaționale geografice de stat, a dezvoltat geoportaluri tematice”, a detaliat Ivan Danii.
În prezent, Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru are în subordine Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile și Întreprinderea de Stat „INGEOCAD”. „IN-GEOCAD” realizează politicile în domeniul geodeziei, cartografiei, teledetecției și sisteme informaționale geografice de stat.
„Aceasta înseamnă ortoimagine, pe care toți o folosesc, atlase școlare, hărți la diferite scări, începând cu scara 1 la 5 mii și până la 1 la un milion. Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile este responsabilă de reevaluarea terenurilor”, a mai adăugat directorul general al agenției.
Student, tânăr specialist și activist sindical
Unul dintre tinerii activiști sindicali de la Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru este Ecaterina Egorov, asistentă în cadrul cabinetului directorului general al agenției. Are doar 20 de ani, dar deja a însușit bine rolul de membru sindical activ.
„Inițial, habar nu aveam ce înseamnă sindicat, dar totul se învață. Colegii mi-au povestit care sunt avantajele de a fi membru de sindicat. Ești protejat la locul de muncă, poți să te implici în diferite proiecte, care te ajută să crești profesional și personal, beneficiezi de instruiri pe diverse teme. Recent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Comisia de Tineret a CNSM au desfășurat Forumul tinerilor sindicaliști, la care am participat și eu. Am participat inclusiv la un training privind sănătatea emoțională la locul de muncă. Am învățat câteva exerciții cum să îmi păstrez calmul, am aflat mai multe despre respectul de sine. Pentru mine, a fost o instruire destul de frumoasă și eficientă, pentru că acolo erau mai mulți tineri sindicaliști, de la care am prins niște abilități, pe care le aplic în munca mea de zi cu zi, iar rezultatele bune nu întârzie să apară”, susține Ecaterina Egorov.
În prezent, tânăra este și studentă la Universitatea Tehnică, la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru. De ce a ales anume această profesie?
„Îmi place foarte mut să desenez, iar specialitatea pe care am ales-o oferă oportunitatea de a desena cât mai mult, mai ales acum, când mai multe procese au fost digitalizate. Totodată, și fratele meu, care este mai mare decât mine cu șase ani, a ales această profesie, iar atunci când lucra și făcea proiecte, m-a făcut curioasă și m-a motivat să pășesc pe urmele lui”, a povestit cu entuziasm tânăra activistă sindicală de la Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.
Octavian Potînga este actualul președinte al organizației sindicale primare din cadrul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, funcție pe care o exercită din august 2023, în paralel cu cea de șef-adjunct al Direcției geodezie, cartografie, geoinformatică și teledetecție. Liderul sindical precizează că din cei 36 de salariați ai agenției, 25 sunt membri de sindicat. Iar în colectiv sunt 10 tineri care au o vârstă de până la 35 de ani.