În perioada 6–7 octombrie curent, Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, au participat la lucrările conferinței internaționale „Rolul sindicatelor în valorificarea transformărilor digitale pentru dezvoltarea pieței muncii și asigurarea muncii decente”, care s-a desfășurat la Almatî, Kazahstan.
În cadrul conferinței, participanții, sindicaliști din Europa de Est și din Asia Centrală, au abordat tematici legate de consolidarea capacităților sindicatelor de a face față crizelor multiple cu care se confruntă salariații din regiune – efectele pandemiei, criza energetică, criza economică, amenințările la securitatea regională, impactul acestor crize asupra situației de pe piața muncii.
Reprezentanții CNSM au menționat că crizele respective au un impact major asupra Republicii Moldova. Astfel, pandemia a condus la lichidarea multor locuri de muncă, criza energetică și inflația galopantă contribuie la descreșterea economică, la reducerea Produsului Intern Brut și, nemijlocit, la sărăcirea populației. În această perioadă, sindicatele trebuie să insiste ca să fie intensificat dialogul cu partenerii sociali și să se convină asupra unor măsuri care să asigure menținerea nivelului de trai al salariaților și familiilor lor.
Un subiect important din agenda de discuții a participanților la conferință l-a constituit fenomenul digitalizării muncii. Urmare a pandemiei de coronavirus, mulți lucrători au început să practice munca la distanță, să folosească tehnologiile informaționale mai intens în activitatea lor, dar acest fapt a condus și la limitarea unor drepturi ale salariaților.
Alt subiect la fel de însemnat, abordat de sindicaliști, a fost activitatea bazată pe platforme digitale de muncă. Este grav faptul că această formă de muncă nu este bazată pe contracte de muncă, iar lucrătorii respectivi nu au nici un nivel de protecție.
Și în Republica Moldova acest fenomen începe să se extindă pe platforme digitale, precum sunt serviciile de taxi, de curierat, de tehnologii informaționale ș. a.
Alte subiecte abordate în cadrul conferinței se referă la strategiile sindicale în organizarea și reprezentarea lucrătorilor în companiile multinaționale și în noile sectoare economice, la acțiunile sindicatelor în organizarea și reprezentarea lucrătorilor angajați prin intermediul platformelor digitale de muncă.
La final, participanții au examinat și aprobat un plan de acțiune care se referă la cooperarea cu OIM-ACTRAV în domeniul organizării și reprezentării sindicale în economia digitală și pe platformele de muncă.
Conferința „Rolul sindicatelor în valorificarea transformărilor digitale pentru dezvoltarea pieței muncii și asigurarea muncii decente” a fost organizată de Organizația Internațională a Muncii și Federația Sindicatelor din Kazahstan.