30 mai 2024
Chisinau
Social

Tinerii preferă să fie șomeri decât să muncească pe un salariu mic

Loading
Social Tinerii preferă să fie șomeri decât să muncească pe un salariu mic
Tinerii preferă să fie șomeri decât să muncească pe un salariu mic
vinsieu.ro

Statistici îngrijorătoare pentru Re­publica Moldova au fost scoase în evidență de un studiu realizat de Organizația Internațională a Mun­cii. Potrivit acestuia, o treime din­tre tinerii din țara noastră nu sunt încadrați în instituții de învățământ și nu muncesc. Făcând o comparație cu țările vecine, am constatat că la noi este cel mai mare număr de șomeri tineri.

Dovada acestor afirmații o constituie datele prezentate mai jos. Astfel, dacă în Ucraina procentul este de 14,7, iar în Ro­mânia – 17,4, în Republica Moldova numă­rul tinerilor șomeri este cu 10 la sută mai mare, reprezentând 27,8 la sută. Totodată, în timp ce rata celor angajați în câmpul muncii în Republica Moldova constituie 47,2%, în România ajunge la 63,5%, iar în Ucraina este de circa 66%. În schimb, nu suntem codași la timpul petrecut la muncă, dar nici pe primul loc nu ajungem. Salariații din Republica Moldova lucrează mai mult decât cei din Belarus, adică în medie 37 de ore pe săptămână. Mai harnici sunt totuși angajații din România și Ucraina, unde se lucrează câte 39 de ore pe săptămână.

 

Vor să muncească în alt domeniu decât cel în care au studii

 

Însă nu toți moldovenii se limitează doar la un loc de muncă. O parte, care nici în ruptul capului nu dorește să plece peste hotare, lucrează peste program sau își mai iau un job.

Moldovenii au câștigat topul doar la capitolul procentului de populație care muncește mai mult de 48 de ore într-o săptămână, ponderea fiind de 6,7 la sută.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand