O organizație sindicală are viitor doar dacă reușește să adune în rândurile sale cât mai mulți tineri, să-i susțină, să-i instruiască și să le confere putere. Ghidându-se de aceste principii, Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) a organizat, recent, un seminar de instruire pentru tinerii din organizațiile sindicale primare. Evenimentul cu genericul „Organizarea tinerilor în sindicat” a avut loc la Institutul Muncii.
În debutul instruirii, președintele FSCM, Elizaveta Iurcu, a subliniat impactul pozitiv al acestei activități prin sporirea motivației tinerilor de a se implica intens în organizația sindicală pe care o reprezintă. Ea a menționat că scopul acestui seminar este de a consolida echipa tinerilor sindicaliști, de a spori capacitățile acestora și de a ridica nivelul de dezvoltare în domeniul sindical.
Președinta Comisiei de Tineret din cadrul FSCM, Maria Cojocari, a subliniat, la rândul său, că acest seminar a fost organizat la cererea tinerilor dornici de a învăța cât mai multe despre rolul sindicatelor în apărarea drepturilor membrilor acestora.
În prima parte a seminarului, tinerii sindicaliști au fost instruiți de către Lilia Franț, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Aceasta i-a informat, prin metode interactive, despre organizarea activității sindicale, obiectivele și misiunea sindicatelor, rolul și importanța organizațiilor sindicale în societate. Pentru aprofundarea cunoștințelor, tinerii din comunicații au fost provocați să participe la ateliere de lucru, dar și la rezolvarea unui rebus cu tematica sindicală.
În cea de-a doua etapă a seminarului, tinerii au fost ghidați de Dorin Suruceanu, șef al Departamentului Educație și Cercetare din cadrul Institutului Muncii. El i-a informat pe tinerii din comunicații despre valorile sindicaliste, despre rolul sindicatelor în apărarea drepturilor în muncă, beneficiile și garanțiile apartenenței la sindicat. În scopul sporirii nivelului de conștientizare a importanței sindicatelor în viața angajaților, Dorin Suruceanu i-a repartizat pe tineri în trei grupe, pentru a răspunde la următoarele întrebări: Ce așteptări au tinerii de la sindicate? De ce membrii de sindicat pleacă? Ce doresc membrii de sindicat de la organizația sindicală?
Activismul tinerilor, în cadrul evenimentului respectiv, a scos în evidență dorința acestora de a schimba lucrurile, de a cunoaște informații noi și utile pe care le vor împărtăși în entitățile din care fac parte.
Până la urmă, s-a ajuns la concluzia că toți tinerii se confruntă cu aceleași probleme, iar pentru soluționarea acestora este binevenită solidarizarea lor pentru identificarea celor mai bune mecanisme. La final, președintele FSCM, Elizaveta Iurcu, le-a înmânat certificate de participare la seminarul „Organizarea tinerilor în sindicat” și le-a transmis un mesaj de susținere din partea Biroului Executiv al FSCM.
Comisia de Tineret din cadrul FSCM are în componența sa 15 tineri sindicaliști din organizațiile membre ale FSCM. Potrivit Regulamentului Comisiei de Tineret a FSCM, structura va promova în rândurile tinerilor ideile și valorile sindicalismului autentic, va elabora și înainta propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și normativ, va participa la organizarea activităților de informare și educație sindicală, dezvoltarea relațiilor de cooperare cu organizații similare de tineret la nivel ramural, național și internațional.