Un şir de solicitări axate pe realizarea drepturilor şi a intereselor social-economice şi de muncă ale membrilor de sindicat au fost adoptate, joi, la şedinţa Consiliului General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Ele se referă la cele mai importante priorităţi din Strategia CNSM pentru 2017-2022 şi urmează a fi remise Guvernului.
Pe lângă faptul că salariile sunt mici şi lumea pleacă din ţară, o sursă de inegalitate o constituie în prezent şi existenţa a trei salarii minime diferite prevăzute de lege, a remarcat Oleg Budza, preşedintele CNSM. Acest lucru creează o discrepanţă mare între salariile plătite pentru aceeaşi muncă prestată în diferite sectoare ale economiei şi, de aceea, trebuie să i se pună capăt.
Participanţii la dezbateri au subliniat, între altele, că mai multe revendicări legate de salarizarea angajaţilor din învăţământ rămân nesoluţionate de Guvern, dar şi că sistemul de retribuire a angajaţilor din domeniul sănătății rămâne a fi deficitar şi ar trebui perfecţionat.
Cei care au luat cuvântul au subliniat şi faptul că pentru a exista majorări de salarii este necesar să fie atrase investiţii în economie, create noi locuri de muncă, îmbunătăţite condiţiile de lucru şi să fie stimulat procesul de producere. Vorbitorii s-au referit şi la nevoia de a diminua discrepanţa existentă dintre cererea pieţei muncii şi oferta sistemului de pregătire profesională, precum şi de a motiva tinerii să muncească la baştină.
Cu informaţii mai detaliate la temă vom reveni în următorul număr al ziarului.