28 October 2024
Chisinau
Social

Țara noastră, condamnată pentru discriminare rasială la angajare

Loading
Social Țara noastră, condamnată pentru discriminare rasială la angajare
Țara noastră, condamnată pentru discriminare rasială la angajare
avocatpascaru.ro

Unei persoane de etnie romă i s-a făcut dreptate în instanțele internaționale, după ce nu a putut să demonstreze în RM că a fost discri­minată la angajarea în câmpul mun­cii, pentru că este de etnie romă.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Dis­criminării Rasiale a publicat, recent, decizia în cauza Zapescu vs. R. Moldova și a con­damnat statul pentru discriminare rasială.

Este prima decizie a Comitetului ONU CERD privind discriminarea rasială în câm­pul muncii în Republica Moldova.

„Este o victorie importantă pentru co­munitatea romă, în special, care vine după 10 ani de muncă, eforturi și așteptări. Dar, pe lângă faptul că este o victorie atât de necesară, Decizia este foarte interesan­tă din punct de vedere juridic. Comitetul ONU analizează destul de detaliat erorile și eșecurile judecătorilor, aspecte de pro­cedură și de interpretare a drepturilor și libertăților fundamentale, făcând practic o instrucțiune despre „greșelile de evitat” la examinarea cazurilor de discriminare”, a menționat Dumitru Petru Sliusarenco, avo­catul care l-a reprezentat pe Grigore Za­pescu în instanța internațională.

Cauza Zapescu este unul din cele mai lungi dosare litigate de acesta în practica sa de avocat – aproape 10 ani.

Grigore Zapescu este un tânăr rom care, în 2012, și-a depus cererea pentru un loc de muncă în calitate de chelner la un lanț de pizzerii din Chișinău, după ce a văzut un anunț postat pe pagina web a acestei companii. În anunț nu s-a spe­cificat nimic despre abilități concrete sau experiență anterioară relevantă. După o convorbire telefonică cu compania, tânărul a fost invitat la un interviu. La 12 noiem­brie 2012, el a venit la interviu, unde a fost rugat să completeze un formular și a avut o conversație scurtă cu managerul de re­surse umane. Grigore Zapescu a observat atitudinea rezervată față de persoana sa și a atribuit acest lucru etniei sale. I s-a spus că decizia de angajare va fi luată până la sfârșitul săptămânii și că, în cazul în care el va fi ales, cineva îl va contacta. Cu toate acestea, nimeni nu l-a contactat.

Ulterior, el a aflat că un alt tânăr, moldo­vean, care a fost intervievat imediat după el, a primit slujba chiar la interviu. La 6 fe­bruarie 2013, Grigore Zapescu a inițiat un proces împotriva restaurantului, invocând discriminarea la angajare în bază de etnie.

La 27 iunie 2014, Judecătoria Centru, Chișinău, a respins plângerea sa, iar la 22 ianuarie 2015, Curtea de Apel Chișinău a respins această cauză.

Grigore a contestat ambele hotărâri la Curtea Supremă de Justiție. La 16 sep­tembrie 2015, Curtea Supremă de Justiție a declarat apelul inadmisibil pe motiv că instanțele anterioare au examinat cauzele și s-au pronunțat asupra lor în conformita­te cu procedura legală.

La 4 aprilie 2016, cauza a fost înainta­tă către Comitetul ONU pentru Elimina­rea Discriminării Rasiale. Avocatul care l-a reprezentat pe Zapescu în procedurile naționale susține că instanțele nu au in­versat sarcina probei în conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea egalității, cerându-i lui Grigore Zapescu, în schimb, să aducă probe care confirmă discriminarea lui.

Comunitatea de etnie romă se plânge că reprezentanții acesteia aproape mereu sunt discriminați la angajare, dar nimeni până la Grigore Zapescu nu a apelat să i se facă dreptate în instanțele de judecată.

Comitetul ONU este un mecanism mai puțin cunoscut în Republica Moldova, pentru că, în mare, oamenii se adresează la CtEDO. Dar între cele două organisme există o diferență substanțială.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand