26 aprilie 2024
Chisinau
Social

Tactica negocierilor. Pedagogii renunță la greva generală până la începutul următorului an școlar

Loading
Social Tactica negocierilor. Pedagogii renunță la greva generală până la începutul următorului an școlar
Tactica negocierilor. Pedagogii renunță la greva generală până la începutul următorului an școlar

protest-profesori

 

Lucrătorii din învățământ au renunțat la intenția de a declanșa grevă generală cel puțin până la 1 septembrie. Reprezentanții sindicatului de ramură susțin că decizia în cauză se bazează pe pro­misiunile venite din partea Guvernului privind unele majorări mai substanțiale de salarii.

 

„Am renunțat la grevă, deoa­rece au apărut mai multe varian­te de negocieri – mai bune, mai eficiente – și promisiuni reale din partea reprezentanților Guvernu­lui, a Comisiei de negocieri. Și de ce să continuăm protestele, când este posibil să mai negociem, să căutăm soluții și, de la 1 sep­tembrie, să avem un supliment la salariu mai consistent”, a decla­rat Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei. Astfel, la cea mai recentă ședință plenară a Consiliului Ge­neral al FSEȘ, la care au participat și câțiva membri ai Comisiei de negocieri din partea Guvernului, s-a convenit ca, în iulie, când este rectificat de regulă bugetul de stat, să fie căutate rezerve pentru a soluționa, integral sau parțial, revendicările salariale ale profe­sorilor.

 

Limbaj comun

 

„Noi sperăm că cei de la Gu­vern vor ajunge la o concluzie frumoasă și că vom găsi limbaj comun. Ne rezervăm dreptul ca, dacă pe parcursul lunii iulie nu vor fi găsite soluții, de la 1 sep­tembrie, să reluăm acțiunile de protest”, a adăugat președintele FSEȘ.

Reprezentanții lucrătorilor din educație afirmă că preconizata ajustare, de la 1 septembrie, a salariilor pentru cadrele didacti­ce, în corespundere cu legislația în vigoare și cu evoluția salariu­lui mediu pe economie, nu poate înlocui majorarea revendicată. Ei spun că această creștere, de 5,3 la sută, nu are nimic în comun cu obiectul negocierilor și că ea nici nu ar constitui o majorare, ci doar o glumă de prost gust.

Totodată, sindicaliștii din educație precizează că 

vor insista asupra unor creșteri salariale mai substanțiale și mai benefice pen­tru pedagogi. În cazul în care propunerile înaintate de Guvern nu vor fi acceptate de pedagogi, acțiunile de protest vor fi reluate.

În context, Dumitru Ivanov a reiterat faptul că autoritățile sta­tului au exercitat presiuni masi­ve în teritorii pentru a împiedica declanșarea grevei generale și că acest lucru nu este un secret pentru nimeni. Conform spuselor sale, grupuri întregi de responsa­bili s-au întâlnit cu activul sindical și au insistat să nu fie desfășurate acțiuni de protest.

În același timp, negocierile au luat o altă întorsătură și au fost puse de această dată la punct, a apreciat Dumitru Ivanov. Astfel, reprezentanții guvernării cer ca, pentru moment, să fie amânate acțiunile de protest, ca în iulie să fie luată decizia cu privire la mări­mea creșterii salariale.

„Vorbim deja despre lucruri mai clare, cum ar fi că, în iulie, vor fi găsite surse financiare pen­tru o majorare mai consistentă a retribuției pentru pedagogi. Noi izbutim să organizăm acțiuni de protest începând cu 1 septem­brie, dacă ne lasă tot așa în voia sorții sau cumva ne vor duce de nas”, a concluzionat președintele FSEȘ.

 

Rezultate ale negocierilor

 

La rândul său, Stela Grigoraș, ministra Muncii, Protecției Soci­ale și Familiei, a declarat presei că reprezentanții Guvernului au participat la ședința plenară a Consiliului General al FSEȘ pentru a prezenta rezultatele negocieri­lor purtate timp de câteva luni. Ministra a precizat că, pe lângă creșterea, de la 1 mai, cu câte 100 de lei a lefurilor pentru toți lucră­torii auxiliari din educație, care sunt salarizați în baza Rețelei ta­rifare unice, retribuția acestora va mai crește cu încă 10 la sută de la 1 septembrie.

„Dacă vă pare puțin 100 de lei lunar, plus creșterea de 10 pro­cente a acestor salarii, în realita­te, ne apropiem de minimul de existență, care a constituit una din revendicările sindicaliștilor”, a punctat Stela Grigoraș.

O altă măsură propusă de reprezentanții Guvernului ține de

salariile cadrelor didactice. Pen­tru acestea, în conformitate cu legislația în vigoare și în limi­ta resurselor identificate, de la 1 septembrie, este propusă o re­calculare a lefurilor deja majorate cu 5,3 procente.

 

Ne-am asumat

angajamentul

de a asigura o creștere mai mare a salariilor

 

„În același timp, ne-am arătat deschiderea și angajamentul din partea Comisiei de negocieri, a Cabinetului de miniștri și a prim-ministrului ca, pe parcursul verii, până la 1 septembrie, în special, la etapa de rectificare a bugetului de stat, să identificăm resurse su­plimentare atât din interiorul sec­torului educațional, cât și din alte domenii, pentru a putea asigura o creștere mai mare a salariilor”, a accentuat Stela Grigoraș.

Ministra a subliniat că încă nu se știe care va fi mărimea acestor creșteri, pentru că rectificarea bu­getului va avea loc în iulie și abia atunci ar urma să se știe care este situația reală legată de finanțele publice.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand