25 iunie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Taberele de odihnă ale sindicatelor și-au deschis porțile pentru copii

Loading
Vocea copiilor Taberele de odihnă ale sindicatelor și-au deschis porțile pentru copii
Taberele de odihnă ale sindicatelor și-au deschis porțile pentru copii
Vocea poporului

Să nu credeți că pandemia nu a afectat și copiii. Aceștia au fost nevoiți să se adapteze din mers la studiile la distanță, iar din ca­uza restricțiilor impuse, o bună perioadă de timp au petrecut-o doar în casă. Lipsa de socializa­re cu semenii le-ar puteau crea grave probleme psihologice, au avertizat specialiștii din do­meniul medical.

Acum, chiar dacă până la începe­rea noului an de studii a rămas doar o lună, elevii se pot odihni la tabe­rele de odihnă, unde vor avea mulți prieteni și vor participa la activități interesante. Veste bună a venit de la Comisia Extraordinară de Sănăta­te Publică a municipiului Chișinău, care a emis o hotărâre prin care cele două instituții de întremare ale Confederației Naționale a Sindicate­lor din Moldova din orașul Vadul lui Vodă, Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă” și Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului”, și-au reluat activitatea.

Astfel astăzi taberele activează în regim 24 de ore din 24, cu prezența fizică a unui număr maxim de 15 elevi în grupă, cu respectarea strictă a nor­melor de sănătate publică și efectu­area termometriei (preferabil, cu ter­moscanner).

O precondiție obligatorie este deținerea certificatului de vaccinare cu ambele doze a personalului an­gajat și a personalului antrenat în activitățile din aceste tabere.

Hotărârea Comisiei survine după adresările repetate ale conducerii CNSM și întrevederile cu responsabili din domeniu cu privire la redeschi­derea taberelor respective, care erau pregătite pentru perioada estivală, iar nivelul de pregătire al instituțiilor de întremare și condițiile de deservire a copiilor în aceste instituții corespund necesităților impuse de pandemie.

Mai mult, taberele sunt dotate cu puncte medicale și alte subdiviziuni de prestare a serviciilor care cores­pund cerințelor sanitaro-igienice, având terenuri de sport și echipament sportiv. Totodată, blocurile de cazare sunt asigurate cu cele necesare pen­tru organizarea întremării copiilor și adolescenților.

Potrivit datelor CNSM, în perioada estivală, în cele două instituții de în­tremare ale sindicatelor din Vadul lui Vodă, Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă” și Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului”, își for­tificau sănătatea peste șapte mii de copii până la pandemie.

În vara anului 2020, din cauza pan­demiei de Covid-19, pe teritoriul Re­publicii Moldova nu a activat nici o tabără de odihnă. În vara acestui an, în municipiul Chișinău activează mai multe tabere de odihnă, în condiții speciale, dictate de pandemie, cu se­jur de zi, în instituții educaționale, cu o durată de 7-8 ore.

În temeiul hotărârii nr. 41 din 27 iulie 2021 a Comisiei Extraor­dinare de Sănătate Publică a mu­nicipiului Chișinău, în capitală, în baza indicatorului de incidență cu Covid-19, s-a stabilit gradul de aler­tă „Cod galben”, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul admini-strativ, aprobat prin hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020 a CNESP.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand