20 November 2024
Chisinau
Social

Sute de refugiați ucraineni au fost angajați în câmpul muncii în Moldova

Loading
Social Sute de refugiați ucraineni au fost angajați în câmpul muncii în Moldova
Sute de refugiați ucraineni au fost angajați în câmpul muncii în Moldova
tv8.md

Tot mai mulți refugiați din Ucrai­na sunt angajați în câmpul muncii în Republica Moldova. Potrivit da­telor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), până în prezent, circa 300 de cetățeni ai Ucrainei și-au găsit un job la noi în țară. Dintre aceștia, 198 sunt femei și 60 – bărbați. Cei mai mulți dintre refugiați s-au angajat la muncă în Chișinău – 174 la număr, 15 – la Ungheni, 14 – la Bălți, dar și în alte raioane.

 

De la biblioteca din Nikolaev, la una din Chișinău

Printre aceștia este și Tatiana Verjikovs­kaia, bibliotecară refugiată din orașul Niko­laev. Inițial, aceasta a mers să se angajeze la o cafenea, pentru a-și întreține familia. No­rocul ei a fost, însă, că vizavi de cafeneaua respectivă se află Biblioteca Națională, iar fiica ei a îndemnat-o să încerce și acolo. Am găsit-o printre cărți și fișe de bibliotecă. De aproape o lună, Tatiana a devenit bibliote­cară cu acte în regulă. Femeia ne-a spus că a fugit de coșmarul din Nikolaev împreună cu fiica sa, cu o prietenă și cu copilul acesteia și a decis să se adăpostească la Chișinău. Încă din primele zile, femeia și-a căutat un loc de muncă și era gata să se angajeze oriunde, dar soarta a făcut să fie angajată chiar în același domeniu în care lucra și în Ucraina.

„Eu căutam orice lucru, chiar și femeie de serviciu sau ajutor de bucătar. Mi s-a spus că, într-o cafenea, se caută angajați, iar ca­feneaua s-a dovedit a fi vizavi de Biblioteca Națională. Cât timp eu așteptam adminis­tratorul cafenelei, fiica mea a trecut drumul și a văzut că acolo este biblioteca. A venit și mi-a spus că ar trebui să mă duc și acolo, iar după interviu asta am și făcut”, ne spune femeia.

La scurt timp după o discuție cu direc­toarea Bibliotecii Naționale, Tatiana a fost angajată. Pentru că a lucrat 22 de ani la o bibliotecă din Nikolaev, munca pe care o face acum nu i se pare deloc grea.

 

Pediatru la o clinică din capitală

Ludmila, o altă refugiată venită din Odesa, s-a angajat ca medic pediatru la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din capitală. Deși trece printr-o peri­oadă complicată, femeia spune că este feri­cită că-și poate face în continuare munca.

„Centrul meu acum nu lucrează și eu nu am posibilitatea să ajut copiii. Și pentru că așa s-a întâmplat ca viața și soarta să mă aducă încoace, eu trebuie să folo­sesc din plin această oportunitate. Copiii sunt copii peste tot, iar eu trebuie să-i ajut cum pot. Asta este datoria mea”, ni s-a destăinuit femeia.

 

Angajați fără permis de muncă

În perioada stării de urgență, refugiații din Ucraina se pot angaja în țara noastră fără permis de muncă, doar în baza ac­telor pe care le dețin. Aceștia încheie un contract de muncă individual cu angaja­torul, iar apoi acesta transmite mai multe date către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Până acum, circa 300 de refugiați au fost angajați în diverse domenii, începând de la medicină și până la programare sau inginerie.

„Cei mai mulți refugiați sunt angajați în municipiul Chișinău, dar în total sunt în 17 zone ale țării. Profesiile solicitate sunt diverse atât cu studii superioare, cât și fără studii, la profesii muncitorești”, ne-a dezvăluit Ala Șupac, șefa Direcției generale pentru ocuparea forței de muncă Chișinău din cadrul ANOFM.

Potrivit acesteia, sunt 60 de angaja­tori care au anunțat peste o mie de locuri vacante pentru refugiați. Se cer la mun­că specialiști în industria confecțiilor, programatori, manageri în tehnologii informaționale, medici, asistente medicale, bu­cătari, ajutori de bucătari.

„Noi doar identificăm aceste oferte, dar angajatorul mai departe negociază direct cu angajatul. Se încheie un contract indi­vidual de muncă cu persoana dată. În rest, totul se face conform Codului muncii. Avem, de exemplu, o companie în teh­nologii informaționale, care a angajat 12 refugiați ucraineni. Au fost angajați medici, asistente medicale, infirmiere. Cea mai mare parte a persoanelor în căuta­rea unui loc de muncă sunt femei”, susține Ala Șupac.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand