Au fugit din calea războiului luând cu ei doar ce au reușit, în grabă. Acum, spun că au nevoie de bani pentru trai sau ca să meargă în altă țară, în speranța că vor reveni la casele lor imediat ce războiul se va sfârși. Vorbim de refugiații ucraineni, cu care am discutat în una din zilele trecute și care sunt în căutarea unui loc de muncă în Republica Moldova.
Una dintre persoanele refugiate este și Marina. De mai bine de două săptămâni, femeia și copilul ei se adăpostesc la Chișinău. Deși sunt cazați și hrăniți, aceasta ne spune că are nevoie de bani, pentru ziua când va trebui, fie să revină acasă, fie să plece în altă țară. Până atunci, ar vrea să-și găsească un loc de muncă.
„Eu am studii superioare, dar aș vrea să mă angajez măcar undeva, ca să-mi pot întreține copilul. Sper să revin acasă odată și voi avea nevoie de bani pentru minimul necesar și pentru transport”, a mărturisit femeia.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), până acum, conform informațiilor subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM, 57 de agenți economici au menționat că sunt disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina și au oferit pentru aceștia 850 de locuri de muncă vacante. Sursa citată precizează că angajatorii, care au luat la muncă cetățeni din Ucraina, au obligația de a notifica despre aceastaorganele de resort. Înregistrarea se va realiza în termen de cinci zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM. Până pe 15 martie, opt angajatori au notificat despre angajarea a opt cetă-țeni din Ucraina, dintre care șase femei și doi bărbați.
La lucru cu forme legale, fără restricții
„La subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă s-au înregistrat 20 de cetățeni din Ucraina care au solicitat suport la angajarea în câmpul muncii în Republica Moldova”, precizează ANOFM.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat că Republica Moldova are posibilitatea să ofere refugiaților ucraineni locuri de muncă în domeniul IT, în Zonele Economice Libere, sectorul construcții, industria textilă și HoReCa. „Aceste sectoare se confruntă în prezent cu lipsă de brațe de muncă”, a spus Veaceslav Ioniță.
Potrivit acestuia, Republica Moldova a fost prima țară care, imediat cum au început a veni refugiații, le-a permis necondiționat, fără restricții, să se angajeze în câmpul muncii. Economistul a spus că sunt două domenii unde pot fi integrați în muncă refugiații ucraineni. Este vorba de sectorul IT, care, începând cu 2016, a înregistrat o creștere semnificativă a exportului de servicii și produse.
„Dacă companiile IT din întreaga lume vor să ajute refugiații ucraineni, este suficient să plaseze comenzi la companiile moldovenești din domeniu. Cu cât va fi mai mare volumul de servicii prestat de către Republica Moldova, cu atât mai mare va fi capacitatea noastră de absorbție a refugiaților”, a menționat economistul.
Al doilea domeniu, potrivit analistului economic, sunt Zonele Economice Libere, 43 la număr pe întreg teritoriul Republicii Moldova, care în 2021 au înregistrat exporturi în valoare de 600 de milioane de dolari, iar în acest an vor putea ușor depăși 700 de milioane de dolari.
„În domeniul constricțiilor, avem nevoie de forță de muncă. De asemenea, și în industria textilă, și în sectorul HoReCa. Aceste domenii se confruntă cu problema lipsei de brațe de muncă și am putea implica ucrainenii oferindu-le o mână de ajutor”, a declarat expertul.
Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului ruso-ucrainean, Republica Moldova a gestionat un flux de aproape 310 mii de persoane, care s-au salvat fugind, dintre care 278 de mii sunt cetățeni ai Ucrainei. Două treimi dintre aceștia au fost în tranzit și au plecat mai departe. În prezent, în țara noastră sunt adăpostiți peste 100 de mii de cetățeni străini, dintre care aproximativ 48 de mii sunt minori.