Cheltuielile angajatorilor privind achitarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, a indemnizațiilor pentru zilele libere acordate la îngrijirea copiilor de până la 12 ani și a copiilor cu dizabilități în cazul sistării procesului educațional în regim fizic vor fi compensate din bugetul de stat. În plus, salariații vor primi două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare antiCovid-19 pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.
Așadar, indemnizațiile menționate pot fi deja solicitate, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică, de către angajatori și vor fi achitate de CNAS, în cazul primelor două indemnizații, și de către Serviciul Fiscal de Stat, în cazul compensării costurilor salariale pentru zilele libere acordate pentru vaccinare.
Conform legii adoptate, pentru indemnizațiile acordate salariaților în șomaj tehnic și indemnizațiile acordate salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, a fost stabilit un plafon de 150 de lei pe zi, reprezentând circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021.
Pentru compensația privind implementarea măsurilor speciale de asigurare a securității, protecției vieții şi sănătății populației în caz de stare de urgență în sănătatea publică – un plafon de 450 de lei pe zi, reprezentând circa 150% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021, conform datelor raportate de Biroul Național de Statistică.
Pentru implementarea proiectului în ultimul trimestru al anului 2021 sunt necesare mijloace financiare de circa 45 mln. lei, resurse care au fost prevăzute în bugetul de stat.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, scopul acestui mecanism este de a păstra locurile de muncă în perioadele cu activitate redusă. Acesta va putea fi aplicat și în alte situații de criză decât cele generate de pandemie.