19 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Suspendarea activității sindicatului. Excepţii de la interdicţia de a concedia femeile gravide

Loading
Cetăţeanul şi legea Suspendarea activității sindicatului. Excepţii de la interdicţia de a concedia femeile gravide

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

ziua-sindicatelor

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Suspendarea activității sindicatului

 

Activăm într-o autoritate publică. Intenționăm să organi­zăm un sindicat, însă ni s-a spus că la instituția noastră activitatea sindicatului poate fi interzisă de către organele de procuratură. Poate fi așa ceva?

Victor Luca și Mihai Pânzaru, Chișinău

 

Procuratura nu poate să interzică activitatea sindicatelor. Activi­tatea sindicatelor poate fi interzisă numai în condițiile și în cazurile indicate în lege.

Potrivit art.11 din Legea sindicatelor, în cazul în care activitatea sindicatului vine în contradicție cu Constituția sau cu Legea sindica­telor, ea poate fi suspendată pe un termen de până la şase luni sau interzisă printr-o hotărâre a Curții Supreme de Justiție, la sesizarea ministrului Justiției. Interzicerea activității sindicatului în baza hotă­rârilor altor structuri nu este admisă.

 

Excepţii de la interdicţia de a concedia femeile gravide

 

Sunt gravidă în a zecea săptămână. Întreprinderea unde lucrez este reorganizată și angajatorul reduce funcția pe care o dețin. Doresc să aflu dacă angajatorul este în drept să mă concedieze?

Vera Dubița, Chișinău

 

Potrivit art. 251 din Codul muncii, se interzice concedierea feme­ilor gravide, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 86, alin. (1), lit. b), g)-k) din Codul muncii. Aceste cazuri se referă la lichidarea unității și la concedierea ca formă de aplicare a sancțiunii disciplinare, cum ar fi: încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligațiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar; absenţa repetată fără motive întemeiate de la lucru timp de patru ore consecutive (fără a ține cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă; prezentarea la lucru în stare de ebrietate; săvârșirea la locul de muncă a unei sustra­geri din patrimoniul unității, stabilite prin hotărârea instanței de jude­cată sau a organului de competența căruia ține aplicarea sancțiunilor administrative și altele.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand