18 February 2025
Chisinau
Social

Suprafaţa pădurilor trebuie extinsă cu încă cel puţin 4 la sută

Loading
Social Suprafaţa pădurilor trebuie extinsă cu încă cel puţin 4 la sută
Suprafaţa pădurilor trebuie extinsă cu încă cel puţin 4 la sută
padure-moldova

Foto: noi.md

 

Republica Moldova s-a angajat să reducă, până în anul 2030, emisiile totale de gaze cu efect de seră cu cel puțin 67%, comparativ cu nivelul atins în anul 1990. Guvernul a aprobat recent Proiectul de lege privind ratificarea Acor­dului de la Paris, care are drept obiectiv reducerea emisi­ilor de gaze cu efect de seră.

 

Adoptat pe 12 decembrie 2015, în cadrul Conferinţei celor 196 state-părţi la Convenţia ONU cu privire la schimbarea climei, Acordul de la Paris este primul acord universal, constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale. Acesta va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii glo­bale sub 2°C.

În același timp, este primul in­strument multilateral obligatoriu din punct de vedere juridic și cu participare universală în dome­niul schimbărilor climatice, înce­pând cu anul 2020.

La 21 septembrie 2016, la se­diul ONU din New York, în cadrul ceremoniei anuale a ONU „2016 Treaty Event”, prim-ministrul Pa­vel Filip a semnat Acordul de la Paris, confirmând astfel aderarea țării noastre la aspirațiile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acordul a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016 și, respectiv, țările care au sem­nat acordul urmează să asigure procedurile interne de ratificare a acestuia.

Specialişti de la Ministerul Me­diului sunt de părerea că semna­rea, ratificarea și implementarea ulterioară a acordului va avea un efect pozitiv asupra mediu­lui și asupra dezvoltării durabi­le a țării. Va fi deschis accesul la finanțarea „start rapid”, precum și la finanțarea pe termen lung a acțiunilor sprijinite, inclusiv pen­tru a pregăti studii de fezabilitate, evaluări tehnice și documentația de proiect pentru acțiunile pri­oritare de atenuare adecvate la nivel național. Țara noastră va de­veni eligibilă pentru finanțare din fondurile internaționale destina­te reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (Fondul Verde pen­tru Climă, Fondul Strategic pentru Climă etc.), mărind astfel fluxul de investiții externe.

„Pentru e stabiliza nivelul emi­siilor de gaze cu efect de seră, statul trebuie să 

ia măsuri concre­te ca să extindă fondul forestier din Republica Moldova. În primul rând, trebuie plantaţi arbori pe suprafeţe mari. În prezent, pădu­rile ocupă 11,6 la sută din supra­faţa totală a ţării, însă ar fi bine ca acest indicator să atingă cel puţin 15 la sută. Pentru compa­raţie, în Europa, pădurile acoperă aproape 45 la sută din suprafaţa continentului. Primii paşi în acest sens au fost făcuţi – au fost create Rezervaţia ştiinţifică Prutul de Jos, Parcul Naţional Orhei. Dar nu tre­buie să ne oprim aici”, a declarat, pentru ziarul „Vocea poporului”, Anatolie Ciobanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvi­cultură „Sindsilva”.

Sursa citată a precizat că, sub egida Agenției „Moldsilva”, a fost elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului cu privire la imple­mentarea Strategiei de dezvolta­re durabilă a sectorului forestier național pentru anii 2017-2020. Strategia cuprinde cinci obiective specifice pentru realizarea cărora sunt planificate spre realizare 62 de acțiuni. Este vorba de sfere aferente perfecționării politicilor, legislației și bazei normative spe­cifice sectorului forestier, inclusiv îmbunătățirea cadrului de regle­mentare în domeniul financiar silvic, extinderea suprafețelor de teren forestier și plantații energe­tice, conservarea și dezvoltarea durabilă a resurselor forestiere, cercetări științifice în domeniul forestier, managementul partici­pativ al resurselor forestiere.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand