Mai mulți sindicaliști din Taraclia au beneficiat, recent, de consultanță juridică gratuită oferită de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cadrul campaniei naționale „Avocatul Sindicatelor”.
La Taraclia s-au aflat Anatolie Lupașcu, avocat al sindicatelor, Vasile Patrașcu, consilier al președintelui CNSM, și Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM. Aceștia au răspuns la întrebările celor prezenți, majoritatea anga-jați din sfera bugetară: educație, medicină, servicii publice.
Cei prezenți au adresat mai multe întrebări vizavi de respectarea Contractului colectiv de muncă. S-a vorbit despre unele cazuri în care organele de control nu recunosc valabilitatea acestui document. Unii directori de instituții s-au interesat dacă au dreptul ca de pe urma contractului să beneficieze întreg colectivul, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat. Prima explicație a fost că salariații oricând pot depune cerere să devină membri de sindicat. Este totuși o soluție, în contractele colective, în Convenția Colectivă, mai ales în sfera educației, e scris că cei care nu sunt membri de sindicat, pentru a beneficia de prevederile Convenției sau ale Contractului colectiv, trebuie să plătească o anumită cotizație.
De asemenea, au mai fost întrebări legate de contractul individual de muncă, precum și de testarea angajaților din sfera bugetară, subiect intens discutat în ultima perioadă. Directorii sunt puși în situația de a nu-i admite la muncă pe cei care nu se vaccinează și nu au testul.
„În relațiile de muncă nu există așa normă. În Codul muncii nu e scris că dacă omul nu e vaccinat nu este admis la muncă. În Legea cu privire la sănătatea și securitatea în muncă, e prevăzut că cheltuielile pentru asigurarea securității și sănătății la locul de muncă trebuie să fie suportate de către angajator”, au explicat specialiștii CNSM.
De aici a apărut o altă întrebare: de unde să ia bani instituțiile, fiindcă în acest scop nu sunt alocate mijloace financiare. „Noi am promis să abordăm acest subiect la elaborarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Cel puțin, dacă rămâne această situație, să se prevadă bani în buget în acest scop”, a menționat Sergiu Iurcu.
Un alt subiect abordat a fost acordarea premiului anual, de care trebuie să beneficieze lucrătorii din sfera bugetară. Dacă acest drept al salariaților nu va fi respectat, sindicatele vor insista până la soluționarea definitivă a problemei date. Sindicatele au înaintat multe interpelări în acest sens, inclusiv la rectificarea bugetului. Sindicatele vor exercita presiuni asupra Ministerului Finanțelor, în general asupra organelor de stat ca să fie soluționată această problemă. „Este o normă stabilită prin lege și ea trebuie asigurată”, a mai spus Sergiu Iurcu.
Proiectul „Avocatul Sindicatelor” este printre cele mai solicitate de sindicaliștii din teritoriu. Pe viitor, dacă nu va fi posibil de mers în deplasare din cauza pandemiei de Covid-19, întâlnirile vor fi organizate online.