
Foto: vocea.md
Recent, a avut loc ședința Consiliului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Cultură. Activiștii din mai multe raioane ale țării au discutat problemele cu care se confruntă cei ce muncesc în domeniu, și-au împărtășit succesele muncii în anul trecut și planurile pentru anul curent. La reuniune a fost prezent și viceministrul Culturii Gheorghe Postică. Oficialul a menționat că Sindicatul Lucrătorilor din Cultură cooperează activ cu instituția pe care o prezintă, iar ministerul, la rândul său, ține cont de opinia sindicaliștilor.
Majorarea salariilor cu 20 la sută
Una dintre cele mai mari realizări în activitatea sindicatului de ramură în anul 2013 a fost majorarea salariilor pentru angajații caselor de cultură și muzee cu 20 la sută. Potrivit lui Nicolae Garaz, președintele sindicatului de ramură, aceasta a fost posibil în urma multiplelor demersuri la Guvern și Ministerul Culturii, în particular. Totodată, activiștii nu au de gând să se mulțumească cu această realizare, continuând astfel negocierile cu reprezentanții autorităților pentru a obține majorarea retribuției și pentru alte categorii de angajaţi din cultură.
Potrivit relatărilor liderilor sindicali din diferite raioane, situația în domeniul culturii și condițiile de muncă ale angaja-ților sunt practic identice. În mai multe case de cultură acoperișul curge, încălzirea și electricitatea lipsesc, iar unele instituții de acest tip nu au nici mobilă. Cu aceleași dificultăți se confruntă și bibliotecile, mai ales dacă ținem cont că multe dintre acestea împart același sediu cu casele de cultură. Respectiv, și problemele le sunt comune. Totodată, lasă de dorit și condițiile de activitate în muzee. În plus, nu toți angajații din cultură beneficiază de adaosuri salariale pentru că muncesc în condiții nocive.
«Salariile sunt cea mai stringentă problemă a angajaților din cultură. Retribuția în domeniu e cea mai mică la nivel de țară, chiar și în sectorul bugetar. Nu mai puțin acute sunt și problemele ce țin de ameliorarea condițiilor de activitate, de perfecționarea bazei legislative. Am mai abordat deja aceste subiecte și le vom aborda și în viitor», a menționat Nicolae Garaz.
![]() |
La elaborarea Strategiei de dezvoltare a culturii s-a ținut seama de doleanţele sindicatului |
Totodată, sindicatul desfășoa-ră o activitate intensă privind încheierea contractelor colective la nivelul instituțiilor de cultură.
„În cadrul consiliului am ajuns la concluzia că prevederile Convenţiei colective la nivel de ramură, semnată de minister şi sindicatul de ramură, în mare parte sunt executate atât de instituţiile de cultură, cât şi de administraţia publică locală. Există mici excepţii, însă sperăm că prin eforturi depuse în comun cu Ministerul Culturii, le vom depăşi. În special, ele ţin de aspectul financiar. La nivel de ramură Convenţia a fost prelungită pentru anii 2014-2016”, a menţionat Garaz.
Sindicatul colaborează permanent cu Ministerul Culturii. Mai mult, ministerul îşi apleacă urechea şi ia în consideraţie opiniile acestuia, asta pentru că anume sindicatul cunoaşte mai bine decât oricine punctele slabe şi problemele lucrătorilor culturii.
„Sindicatele se află alături de cei care muncesc zi de zi în domeniul culturii, şi e de datoria ministerului să se afle în contact permanent cu ele, şi acest lucru are loc”, susţine viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.
Nicolae Garaz este membru al colegiului Ministerului Culturii şi, în calitate de reprezentant al sindicatelor, participă la acţiunile organizate de acesta. În cadrul colegiului, liderul sindical mereu ridică probleme ce vizează apărarea intereselor membrilor de sindicat.
Totodată, susţine Gheorghe Postică, ministerul se află în legătură permanentă cu lucrătorii culturii din raioanele ţării şi este la curent cu toate problemele existente. „Aşa că problemele
abordate la consiliu nu sunt o noutate pentru noi. Ele s-au adunat timp de două decenii. La timpul potrivit nu au fost elaborate mecanismele de soluţionare a lor şi acum este foarte greu să le rezolvi dintr-o lovitură. Însă ministerul lucrează în acest sens şi, în primul rând, se concentrează pe elaborarea unei noi legislaţii în domeniul culturii”.
Recent, a fost elaborată Strategia naţională de dezvoltare a culturii, la a cărei adoptare au fost luate în consideraţie propunerile sindicatului. Documentul prevede cele mai importante obiective pentru următorii şapte ani. În special, acestea ţin de salarii şi de condiţiile de muncă.Foto: Nicu Bînzari