În contextul Zilei Naţionale a Tineretului, Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei (SEŞ) din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a organizat o masă rotundă cu genericul „Tineretul studios şi reformarea învăţământului superior universitar”.
În cadrul evenimentului, peste 70 de studenţi ai diferitelor instituţii din ţară au avut oportunitatea de a adresa întrebări, de a veni cu propuneri şi sugestii către ministra Educaţiei, Maia Sandu, invitată special pentru această interconexiune. Preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a menţionat pentru „Vocea poporului” că astfel de evenimente sunt mai mult decât necesare, pentru ca studenţii să poată afla din prima sursă răspunsurile la întrebările care îi frământă. Ministra Educaţiei, Maia Sandu, a ţinut să precizeze necesitatea reformelor în învăţământul superior, dar şi crearea unei agenţii a calităţii care ar monitoriza calitatea învăţământului. În urma analizei întrebărilor, Maia Sandu a ajuns la concluzia că studenţii confundă sistemul de învăţământ cu sistemul de asistenţă socială. Studenţii însă au rămas reci la explicaţiile oficialului, menţinând o poziţie fermă. Aceştia au cerut să li se respecte drepturile la o educaţie eficientă, drept care de fapt este şi stipulat în legea supremă a statului. Pe parcursul discursului său, Maia Sandu a oferit exemplul ţărilor din Occident, susţinând că dacă vrem să le ajungem din urmă trebuie să optăm şi să susţinem reformele înaintate de domnia sa. Şi de această dată studenţii nu au fost de acord. „În primul rând, trebuie să avem salarii şi condiţii de trai ca în străinătate şi după aceea să raportăm sistemul de învăţământ naţional la cel internaţional”, au spus tinerii. Mai mult decât atât, aceştia au cerut doamnei ministru să le explice de ce contractele cresc în fiece an, iar bursele se micşorează, şi de ce toate instituţiile superioare de învăţământ au trecut la autogestiune. Au fost însă şi studenţi, care susţin reformele Ministerului Educaţiei. „Suntem absolut de acord cu tot ce face ministerul, deoarece aşa vom putea ajunge în Europa şi vom putea afirma clar că în Republica Moldova studiile sunt de calitate”, a menţionat Nadejda Babii, studentă la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”.
Spiritele s-au calmat atunci când liderul SEŞ, Dumitru Ivanov, le-a explicat necesitatea acestor reforme în educaţie. „Noi trebuie să conştientizăm că aceste reforme sunt un pas înainte spre dezvoltare şi trebuie să le acceptăm. Nu trebuie să cerem imposibilul. De unde burse mai mari dacă avem o ţară săracă. De unde facilităţi, dacă procentul economiei tenebre creşte considerabil.
Trebuie, în primul rând, să luptăm cu nedreptăţile pe care noi le acceptăm tacit”, a explicat studenţilor liderul sindical. Președintele SEȘ, Dumitru Ivanov, și ministra Educației, Maia Sandu, au răspuns şi la un șir de întrebări, adresate de către tineretul studios privind majorarea burselor, renovarea căminelor, problemele la admitere, examinarea medicală pentru studenți. De asemenea, au discutat despre posibilitatea de dobândire a experienței de lucru pentru încadrarea în câmpul muncii în perioada studiilor.
”Lucrurile încă nu stau bine în domeniul educației. Noi vrem să punem accentul pe calitatea învățământului. Totodată, trebuie să creștem responsabilitatea socială a instituțiilor de învățământ superior, pentru ca tinerii să acumuleze cunoștințele necesare la un nivel cât mai înalt. Iar dacă nu vom schimba lucrurile în Republica Moldova, universitățile noastre vor avea o soartă foarte tristă, deoarece există concurență. Trebuie să devenim competitivi, cel puțin regional”, a declarat Maia Sandu.
La rândul său, Dumitru Ivanov a menționat că sindicatele se implică activ pentru a ajuta tinerii. Liderul sindical a subliniat că dacă guvernarea actuală și cea precedentă ar pune accentul mai mult pe eliminarea economiei tenebre, atunci banii obținuți ar fi suficienți pentru majorarea burselor studențești și a salariilor profesorilor.