6 December 2024
Chisinau
Stop fals!

STOP FALS! Reprezentanța Băncii Mondiale susține necondiționat inițiativa decriminalizării infracțiunilor economice

Loading
Stop fals! STOP FALS! Reprezentanța Băncii Mondiale susține necondiționat inițiativa decriminalizării infracțiunilor economice

La 14 decembrie 2017, Agenția informațională de stat „Moldpres”, dar și alte mijloace media de la noi au publicat știri în care se inoculează că Banca Mondială ar susține necondiţionat inițiativa Ministerului Justiției al Republicii Moldova de decriminalizare a infracțiunilor economice, fiind citată Lily Beghiasvili, șefa proiectului Băncii Mondiale „Reforma Climatului Investițional în Moldova”. Aceste ştiri distorsionează adevărul prin trunchierea poziţiei oficiale a acestei instituţii financiare internaţionale. În realitate, Banca Mondială salută limitarea imixtiunii organelor de drept în activitatea întreprinderilor, însă recomandă ca politica de decriminalizare să fie consultată minuțios cu sectorul privat, societatea civilă și publicul larg.

„Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive și a instituțiilor de control, precum și adoptarea legii privind stoparea potențialelor abuzuri ale organelor de drept asupra mediului de afaceri”, se spune în ştirea Moldpres care o citează pe Lily Beghiasvili cu următoarea declaraţie: „În general, decriminalizarea este o politică foarte bună în orice țară și creează condiții favorabile pentru dezvoltarea businessului. Partenerii de dezvoltare sunt alături de voi. Vom continua să vă oferim suport”. Ulterior această ştire a fost retrasă de pe site-ul agenției „Moldpres”, dar ea mai poate fi văzută în memoria cache, în limba rusă. Portalul Timpul.md a inserat aceeaşi declaraţie în ştirea „Banca Mondială susţine iniţiativa Guvernului: Decriminalizarea infracţiunilor economice crează condiţii favorabile pentru dezvoltarea businessului” (această ştire de asemenea a fost retrasă, ea poate fi văzută în memoria cache). O ştire similară a publicat şi Allmoldova.com, însă ulterior a retras-o de pe site. Pe unele portaluri, care au preluat ştirea de la „Moldpres” sau Timpul.md, ştirea poate fi văzută şi acum: Zugo.md – Banca Mondială, despre inițiativa privind decriminalizarea infracțiunilor economice: „Suntem alături de voi”, Today.md – „Banca Mondială susține inițiativa autorităților de a limita abuzurile structurilor de control asupra mediului de afaceri”, Evenimentul.md – „Banca Mondială încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive”, 24h.md – „IMPORTANT: Banca Mondială încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive” ş.a. Declarația doamnei Lily Beghiasvili şi explicaţiile că Banca Mondială ar susține inițiativa guvernării de decriminalizare a infracțiunilor economice au fost inserate și în știrile difuzate de postul public de televiziune, Moldova 1, în emisiunea Mesager” din 14 decembrie 2017, dar și în reportajele difuzate în aceeași zi de posturile TV: Publika, Prime și Canal 3.

 

Lily Beghiasvili: ”Preocupările majore, apărute pe durata consultărilor, trebuie luate serios în considerațiune”

 

Asociaţia Presei Independente (API) a solicitat reprezentanţei Băncii Mondiale în R. Moldova să precizeze dacă această instituție financiară internațională susține procesul de decriminalizare a infracţiunilor economice la modul general sau, în mod particular, susţine inițiativa prezentată de Ministerul Justiției. Instituția a precizat că salută inițiativa, însă ea trebuie consultată cu publicul larg. Grupul Banca Mondială susține eforturile Guvernului Moldovei în combaterea corupției, îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri. În acest sens, împreună cu alți parteneri de afaceri, noi salutăm inițiativele legislative menite să limiteze imixtiunea organelor de drept în activitatea întreprinderilor. Totuși, astfel de inițiative, întotdeauna necesită a fi consultate minuțios cu sectorul privat, societatea civilă și publicul larg. Preocupările majore, apărute pe durata acestor consultări, trebuie luate serios în considerațiune”, se spune în răspunsul reprezentanţei Băncii Mondiale pentru API, menționându-se că trebuie interpretată această poziție a Băncii Mondiale, şi nu ceea ce a apărut în presă.

 

De ce a fost retrasă ştirea?

Larisa Manole, redactoră-șefă a Agenţiei de stat „Moldpres” a declarat pentru API că știrea a fost preluată de pe un portal informațional fără indicarea sursei și verificarea veridicității citatului atribuit oficialului Băncii Mondiale. În acest context, am decis retragerea știrii ca fiind neconformă cu art. 2.3 al Codului deontologic privind asigurarea acurateței informațiilor. Este un caz regretabil, asupra căruia toți cei responsabili au fost atenționați”.

La 13 decembrie 2017 mai multe organizații ale societății civile au cerut Guvernului și Ministerului Justiției să retragă proiectul de lege privind decriminalizarea infracțiunilor economice și să creeze un grup de lucru reprezentativ pentru a elabora soluții legislative pentru problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri.

 

Lilia Zaharia

 

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand