
Foto: arhivă personală
La Ocnița a avut loc, recent, o masă rotundă a femeilor sindicaliste din raion cu genericul „Femeile sindicaliste – pentru un dialog social eficient şi constructiv”.
La eveniment au participat circa 80 de femei din toate ramurile sindicale ale raionului. Au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă femeile din raionul Ocniţa şi din țară. Participantele la masa rotundă şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia social-economică deplorabilă în care se află femeile în Republica Moldova, fiind scoase la iveală principalele probleme, dar şi eventualele căi de soluţionare a lor.
La masa rotundă au mai fost prezenţi Andrei Ţopa, vicepreşedinte al raionului, Iurie Rusu, şeful Direcţiei asistenţă socială şi protecţia familiei şi copilului, Olga Cojocaru, specialist în asigurarea medicală, Mihail Laşcu, preşedintele Federaţiei „SINDLEX”.
În urma discuţiilor de la masa rotundă a femeilor sindicaliste, a fost aprobată o rezoluţie, în care participantele îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia social-economică deplorabilă în care se află femeile în Republica Moldova.
„Devalorizarea leului, creşterea preţurilor la medicamente, la mărfurile de primă necesitate. Lipsa locurilor de muncă şi a condiţiilor decente de trai, accesul limitat la servicii medicale de calitate pentru femei şi membrii familiilor lor, problemele serioase din sistemul de învăţământ – iată tabloul real în care sunt nevoite să activeze şi să-şi crească copiii și să creeze o familie femeia în societatea noastră.
Republica Moldova se confruntă cu un proces de îmbătrânire rapidă a populaţiei, ceea ce ar însemna depopularea gravă a teritoriului naţional, cu efecte economice dezastruoase”, se arată în document.
Revendicări pașnice
Fiind conştiente de rolul pe care îl joacă şi trebuie să-l joace femeia în dezvoltarea societăţii şi a viitorului ţării, participanţii la Forumul femeilor sindicaliste se adresează către partenerii sociali şi factorii de decizie să fie întreprinse măsuri concrete şi urgente pentru redresarea situaţiei create prin:
– stabilirea unui salariu minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă;
– majorarea scutirilor personale ale impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivelul minimului de existenţă;
– stabilirea condiţiilor unice de calculare a pensiilor pentru toţi lucrătorii, inclusiv pentru acei din domeniul agriculturii prin subvenţionarea diferenţei contribuţiilor de asigurări sociale din bugetul de stat;
– actualizarea venitului asigurat obţinut după anul 1999. Recalcularea pensiilor, o dată la doi ani, pentru pensionarii care activează în câmpul muncii;
– majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului până la 6000 de lei. Majorarea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani – de la 30% până la 50% din venitul mediu asigurat;
– stoparea creşterii flagrante a preţurilor la medicamente;
– modificarea Legii privind indemnizaţiile tinerilor specialişti din anul 2005. Să fie anulată limita de minim 18 ore la o instituţie şi la disciplina scrisă în diplomă;
– punerea în discuţie, semestrial, în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, a chestiunii despre utilizarea mijloacelor băneşti destinate tratamentului balneosanatorial ș.a.
Participantele la Forum îşi exprimă speranţa că vor fi auzite şi înţelese, vor fi ajutate, ca într-un viitor apropiat Republica Moldova să devină o ţară prosperă, capabilă să-şi protejeze cetăţenii săi.
Ecaterina STURZINSCHI,
președinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ocnița