5 December 2024
Chisinau
Social

Stațiunea balneosanatorială „Bucuria–Sind”, în plină activitate, după pandemie

Loading
Social Stațiunea balneosanatorială „Bucuria–Sind”, în plină activitate, după pandemie
Stațiunea balneosanatorială „Bucuria–Sind”, în plină activitate, după pandemie
Vocea poporului

După mai bine de un an, timp în care au fost impuse de cri­za epidemiologică să-și sisteze activitatea, sanatoriile au intrat în regim obișnuit, cu anumite restricții doar. Medicii susțin că fac față cu greu numărului mare de solicitări, chiar dacă, potrivit noilor reguli, se admite ocuparea a doar 2/3 din locuri. Deși le este dificil, angajații de­pun maxim efort pentru con­fortul și întremarea sănătății tuturor celor care le pășesc pragul.

Sanatoriul „Bucuria-Sind” din oraşul Vadul lui Vodă este am­plasat nu departe de râul Nistru. Oamenii care aleg să își întremeze sănătatea aici sunt atrași, de obi­cei, de peisajul pitoresc, de ae­rul curat din preajma râului și de profesionalismul personalului din sanatoriu.

Drept dovadă este și vizita pe care ne-a făcut-o în una din zi­lele trecute un fost pacient al sanatoriului, care a venit perso­nal la președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM), Oleg Budza, să-i mulțumească pentru condițiile de cazare și de tratamentul de care a avut parte la acest sanatoriu. Vor­bim despre Nicolae Usturoi, un pensionar în vârstă de 84 de ani din Chișinău, fost profesor de lim­ba și literatura rusă.

 

„M-am simțit ca acasă”

„Am fost la multe sanatorii din țară și de peste hotare. Aici, aca­să, este cel mai bine. Un sanatoriu amplasat în inima naturii, care îți dă viață. În plus, pe toată perioada sejurului, am avut parte de un tra­tament la un nivel înalt din partea angajaților. Între medici și pacienți se leagă o prietenie de suflet, mai mult decât una de tratament”, ne spune pensionarul.

Nicolae Usturoi a remarcat nu doar profesionalismul și cumse­cădenia angajaților de aici, dar și cât de gustoasă este mâncarea. „O diversitate de bucate și pentru toate gusturile. Bucatele proaspe­te și servite cu delicatețe de către personal. În plus, vreau să remarc că se respectă normele legate de situația pandemică. La masă am fost așezați câte două persoane, astfel ca să evităm aglomerația. Aici m-am simțit ca acasă”, conchi­de dânsul.

 

Număr mare de solicitări

Pe medicul-șef al sanatoriu­lui „Bucuria-Sind”, Sergiu Costin, l-am prins în plină activitate. De când și-a deschis ușile de după pandemie, angajații de aici nu mai au odihnă. Și asta pentru că sunt puțini la număr și trebuie să facă față solicitărilor mari, ne spune Sergiu Costin.

„Pandemia de Covid-19 și-a lăsat amprenta și la noi în sana­toriu. Pentru că nu am activat mai bine de șapte luni, aproape 20 la sută dintre angajați s-au văzut nevoiți să-și găsească un alt loc de muncă. Cu lacrimi în ochi veneau la mine și îmi spuneau că nu pot să aștepte până ne redeschidem, pentru că au nevoie de bani ca să-și întrețină familia. Nu puteam să le promit nimic, pentru că sana­toriul nu activa și nu aveam bani să le plătesc salariul. Acum, după ce ne-am redeschis, evident că am rămas cu mai puțini angajați, care cumulează mai multe funcții și fac tot ce le stă în puteri ca să facem față cerințelor. Ne dorim mult ca beneficiarii să plece mulțumiți de la noi și să dorească să mai revină”, a menționat Sergiu Costin.

Dânsul ne-a spus că sanatoriul funcţionează după noile reguli de prevenire a răspândirii infecţiei de Covid-19. Cei care vin la tratament şi recreere trebuie să păstreze dis­tanţa socială, să facă triajul zilnic și să țină cont și de alte restricții impuse. Şi angajaţii au fost instru­iţi şi sunt pregătiți să ofere condiţii de siguranţă. Sanatoriul dispune de peste 240 de paturi, care sunt ocupate în proporție de 50 la sută, așa cum prevede norma. Persoa­nele care vor să vină la sanatoriu trebuie să prezinte un certificat de la medicul de familie. Testul Covid-19 nu este obligatoriu.

„Pacienții se internează în sa­natoriu numai cu prezentarea fi­şei balneosanatoriale completată recent de medicul de familie, de­oarece toate informaţiile despre focare sunt transmise la medicii de familie. Până acum nu am avut cazuri de îmbolnăviri și sperăm că și de acum încolo va fi așa”, ne-a relatat medicul-șef.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand