6 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Staționarea și remunerarea. Încălcarea obligațiilor și ancheta de serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Staționarea și remunerarea. Încălcarea obligațiilor și ancheta de serviciu
Staționarea și remunerarea. Încălcarea obligațiilor și ancheta de serviciu
baltionline.md
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Staționarea și remunerarea

 

În situația epidemiologică din țară, multe întreprin­deri staționează. Rugăm să ne explicați care sunt condițiile legii de evidență a timpului de staționare a întreprinderii și de remunerare a salariaților în aceas­tă perioadă?

Maria Melnic, Chișinău

 

Staționarea întreprinderii poate avea loc doar pe motivul imposibilității temporare a continuării activității de producție de către unitate sau de o subdiviziune a acesteia, precum și de către un salariat sau un grup de salariați. Staționarea poate fi produsă: din cauze ce nu depind de angajator sau salariat; din vina angajatorului sau din vina salariatului. Retribuirea timpului de staționare se efectuează în funcție de cauza sau motivul staționării. Și anume, retribuirea timpului de staționare produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepția perioadei șomajului tehnic (art. 80 din Codul muncii), se efectuează în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puțin decât în mărimea unui salariu minim pe unitate de timp, stabilit de legislația în vigoare, pen­tru fiecare oră de staționare.

În caz de staționare produsă din vina angajatorului, cu excepția perioadei șomajului tehnic (art. 80), angajatorul este obligat să-i com­penseze salariatului salariul pe care acesta nu l-a primit.

 

Încălcarea obligațiilor și ancheta de serviciu

 

În cazul în care un salariat a comis o încălare gravă a obligațiilor de muncă, cum se organizează ancheta de serviciu și care este durata maximă a acesteia?

Valentin Bobârcă, Ungheni

 

În funcţie de gravitatea faptei comise de salariat, angajatorul, po­trivit art. 208, alin. (2) din Codul muncii, este în drept să decidă asupra necesității organizării și desfășurării unei anchete de serviciu.

Durata desfășurării anchetei de serviciu nu poate depăşi o lună. În cadrul anchetei, salariatul are dreptul să-și explice atitudinea și să prezinte persoanei abilitate cu efectuarea anchetei toate probele pe care le consideră necesare.

Toate măsurile întreprinse în perioada anchetei de serviciu  sunt organizate de persoana abilitată de angajator, prin acumularea de probe, care ar putea servi drept temei pentru decizia angajatorului privind aplicarea sancțiunii pentru abaterea disciplinară a salariatului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand