La câteva săptămâni de la ultima majorare, cele mai multe stații PECO au majorat din nou prețurile la carburanți. În cazul benzinei, majorarea ajunge la peste un leu, ceea ce înseamnă aproximativ cu 10 procente. „O lovitură puternică pentru buzunar”, spun, între timp, șoferii.
Tot mai scump
Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 17 lei și 15 bani, față de 16 lei și 15 bani, cât costa acum o săptămână. Gazul lichefiat a crescut cu 60 de bani, astfel încât acesta a ajuns să coste 10 lei și 12 bani. Șoferii au rămas uimiți de noile prețuri și spun că acestea le ard buzunarele.
„Să știți că scumpirea benzinei va veni cu majorări la toate. Va fi greu, destul de greu. Și așa trăim într-o perioadă dificilă, dar încă se mai scumpesc și carburanții. Vor urma, după aceasta, și majorări de prețuri la transport, la produse alimentare. Cred că le va fi greu oamenilor, mai ales că se întâmplă în sezonul de iarnă”, ni se plânge unul dintre șoferi.
Expertul în economie Veaceslav Ioniță spune că sunt două motive care au stat la baza majorării – creșterea accizelor și scumpirea petrolului pe piața internațională.
„Începând cu 1 noiembrie, au crescut accizele la produsele petroliere. Anul trecut, noi plăteam 4,47 lei acciza, acum e 4,87 lei. Deci, cu40 de bani în plus. De asemenea, și TVA-ul – ceea ce înseamnă 48 de bani în plus. Al doilea motiv – se scumpește petrolul pe piețele internaționale”, susține Ioniță.
Transportatorii, cei mai afectați
„Cei mai mari consumatori pe care i-ar putea afecta sunt companiile de transport. La ei este cel mai mare consum de carburanți. Desigur, și consumatorii de rând vor avea de suferit. Piața produselor petroliere în Republica Moldova este una dezordonată, nefiind reglementată de nimeni. ANRE, practic, s-a dovedit a fi neputincioasă, neavând capacitate de reglementare. Consiliul Concurenței promite că va face ceva și tot așteptăm de ani de zile. Cred că acum este cazul ca și comisiile parlamentare de profil să se ocupe de piața petrolieră, dar și președintele țării, prin Consiliul Suprem de Securitate”, conchide Veaceslav Ioniță. Și unii deputați s-au arătat deranjați de majorarea prețului la combustibil.
Într-un comunicat de presă, Platforma DA dezaprobă ultimele scumpiri considerabile ale combustibilului, remarcând repetat că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majorate în mod sincronic, în urma unui acord de cartel.
Nu au existat premise de majorare a prețurilor
„Atenționăm că nu au existat premise pentru creșterea esențială a prețurilor la carburanți în condițiile în care, pe parcursul lunii decembrie, cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari per baril, respectiv, de la 52 la 55 de dolari, iar în luna anterioară au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei. Considerăm că majorările recente exorbitante ale prețurilor la benzinării reprezintă un fenomen extrem de nociv pentru economia Moldovei, monopolizată în exces, funcționând adesea, contrar principiilor concurenței libere, în baza unor acorduri de cartel. Aceste acorduri toxice generează, în cea mai săracă țară din Europa, cele mai mari prețuri la alimente, medicamente, combustibil etc.”, se menționează într-un comunicat de presă al Platformei DA.
În acest context, Platforma DA a cerut demisia conducerii Consiliului Concurenței, audierea în comisiile parlamentare a tuturor factorilor de decizie responsabili pentru situația creată pe piața produselor petroliere, elaborarea mecanismului de compensare a majorării prețurilor la carburanți, modificarea urgentă a metodologiei de stabilire a prețurilor la produsele petroliere, precum și delegarea către ANRE a atribuțiilor de stabilire a prețurilor maxime la carburanți.
Ultima scumpire a carburanților a avut loc la mijlocul lunii trecute. Atunci, majorările au constituit în medie 60 de bani pentru litrul de benzină și motorină, iar pentru gazul lichefiat – 40 de bani.