25 iunie 2024
Chisinau
Economie

Stațiile PECO au crescut prețurile la carburanți, șoferii se arată indignați

Loading
Economie Stațiile PECO au crescut prețurile la carburanți, șoferii se arată indignați
Stațiile PECO au crescut prețurile la carburanți, șoferii se arată indignați
Vocea poporului

La câteva săptămâni de la ul­tima majorare, cele mai mul­te stații PECO au majorat din nou prețurile la carburanți.  În cazul benzinei, majorarea ajunge la peste un leu, ceea ce înseamnă aproximativ cu 10 procente. „O lovitură puter­nică pentru buzunar”, spun, între timp, șoferii.

 

Tot mai scump

Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 17 lei și 15 bani, față de 16 lei și 15 bani, cât costa acum o săptămână. Gazul lichefiat a crescut cu 60 de bani, astfel încât acesta a ajuns să coste 10 lei și 12 bani. Șoferii au rămas uimiți de noile prețuri și spun că acestea le ard buzunarele.

„Să știți că scumpirea benzinei va veni cu majorări la toate. Va fi greu, destul de greu. Și așa trăim într-o perioadă dificilă, dar încă se mai scumpesc și carburanții. Vor urma, după aceasta, și ma­jorări de prețuri la transport, la produse alimentare. Cred că le va fi greu oamenilor, mai ales că se întâmplă în sezonul de iarnă”, ni se plânge unul dintre șoferi.

Expertul în economie Veaces­lav Ioniță spune că sunt două mo­tive care au stat la baza majorării – creșterea accizelor și scumpirea petrolului pe piața internațională.

„Începând cu 1 noiembrie, au crescut accizele la produsele pe­troliere. Anul trecut, noi plăteam 4,47 lei acciza, acum e 4,87 lei. Deci, cu40 de bani în plus. De asemenea, și TVA-ul – ceea ce în­seamnă 48 de bani în plus. Al doi­lea motiv – se scumpește petrolul pe piețele internaționale”, susține Ioniță.

 

Transportatorii, cei mai afectați

„Cei mai mari consumatori pe care i-ar putea afecta sunt com­paniile de transport. La ei este cel mai mare consum de carburanți. Desigur, și consumatorii de rând vor avea de suferit. Piața pro­duselor petroliere în Republica Moldova este una dezordonată, nefiind reglementată de nimeni. ANRE, practic, s-a dovedit a fi neputincioasă, neavând capaci­tate de reglementare. Consiliul Concurenței promite că va face ceva și tot așteptăm de ani de zile. Cred că acum este cazul ca și co­misiile parlamentare de profil să se ocupe de piața petrolieră, dar și președintele țării, prin Consiliul Suprem de Securitate”, conchide Veaceslav Ioniță. Și unii deputați s-au arătat deranjați de majora­rea prețului la combustibil.

Într-un comunicat de presă, Platforma DA dezaprobă ultimele scumpiri considerabile ale com­bustibilului, remarcând repetat că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majora­te în mod sincronic, în urma unui acord de cartel.

 

Nu au existat premise de majorare a prețurilor

„Atenționăm că nu au exis­tat premise pentru creșterea esențială a prețurilor la carburanți în condițiile în care, pe parcursul lunii decembrie, cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari per baril, respectiv, de la 52 la 55 de dolari, iar în luna anterioară au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei. Con­siderăm că majorările recente exorbitante ale prețurilor la ben­zinării reprezintă un fenomen extrem de nociv pentru econo­mia Moldovei, monopolizată în exces, funcționând adesea, contrar principiilor concurenței libere, în baza unor acorduri de cartel. Aceste acorduri toxice ge­nerează, în cea mai săracă țară din Europa, cele mai mari prețuri la alimente, medicamente, com­bustibil etc.”, se menționează într-un comunicat de presă al Platformei DA.

În acest context, Platforma DA a cerut demisia conducerii Con­siliului Concurenței, audierea în comisiile parlamentare a tuturor factorilor de decizie responsabili pentru situația creată pe piața produselor petroliere, elaborarea mecanismului de compensare a majorării prețurilor la carburanți, modificarea urgentă a metodolo­giei de stabilire a prețurilor la pro­dusele petroliere, precum și dele­garea către ANRE a atribuțiilor de stabilire a prețurilor maxime la carburanți.

Ultima scumpire a carburanților a avut loc la mijlocul lunii trecute. Atunci, majorările au constituit în medie 60 de bani pentru litrul de benzină și motorină, iar pentru gazul lichefiat – 40 de bani.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand