„Astăzi este dificil de a elabora Standardele profesionale în domeniul construcțiilor deoarece nu există finanțare și nu avem specialiști buni în țară”, despre aceasta a declarat marți, 5 noiembrie curent, Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”Sindicons”, în cadrul ședinței comune a partenerilor sociali din ramură. Participanții la ședință au discutat despre activitatea Comitetului sectorial pentru formarea profesională din ramura construcțiilor, dar și despre oportunitatea preluării standardelor ocupaționale muncitorești din România.
Lidia Barburoş, preşedintele Comitetului sectorial pentru formare profesională din ramura construcţiilor, a subliniat necesitatea găsirii unor soluţii viabile pentru a elabora standardele profesionale în ramură. Potrivit ei, până la etapa actuală, au fost deja elaborate şi aprobate de către organele competente două standarde ocupaţionale. „Avem deja elaborate standarde pentru zugrav şi lăcătuş instalator tehnică sanitară. Alte două sunt în proces de lucru”, a menţionat Lidia Barburoş. Oleg Bezrucico, coordonator de programe la Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale, a subliniat că facilitarea procesului de creare a standardelor ocupaţionale se poate obţine pe două căi, şi anume mărirea numărului de experţi prin instruirea acestora sau preluarea standardelor ocupaţionale la profesiile muncitoreşti din alte ţări. Ideea preluării standardelor profesionale din altă țară a fost susținută și de Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a subliniat necesitatea urgentării acestui process.
Elaborarea standardelor ocupaţionale în domeniul construcţiei este un subiect actual pentru sindicatele din domeniu şi nu numai. O şedinţă recentă a adunat la aceiaşi masă pe toţi partenerii sociali pentru a discuta încă o dată despre elaborarea, cât mai urgentă, a standardelor ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti din ramura construcţiilor. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „SINDICONS”, Victor Talmaci, preşedintele Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT”, Pavel Caba, precum şi reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Victor Talmaci a subliniat importanţa elaborării standardelor ocupaţionale, dar şi urgentarea procesului de creare a lor. ”Suntem conştienţi că există o mulţime de subdomenii în ramura construcţiei care necesită accelerarea creării acestor standarde. Pentru noi acesta este un obiectiv major”, a menţionat Victor Talmaci. Mai mult decât atât, domnia sa a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru implicare activă în atingerea acestui obiectiv. În prima parte a şedinţei, Lidia Barburoş, preşedintele Comitetului sectorial pentru formare profesională din ramura construcțiilor, a prezentat o informaţie despre activitatea privind formarea profesională din ramura construcţiilor. Potrivit ei, până la etapa actuală au fost deja elaborate şi aprobate de către organele competente două standarde ocupaţionale. „Avem deja elaborate standarde pentru zugravi şi lăcătuşi-instalatori tehnică sanitară. Două sunt în proces de lucru”, a menţionat Lidia Barburoş. Totodată, ea a subliniat că unul dintre obiectivele comitetului este identificarea problemelor în ramura construcţiilor şi soluţionarea lor.
Până în prezent au fost elaborate două din cele 35 de standarde ocupaţionale |
Oleg Bezrucico, coordonator de programe la Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale, a subliniat că facilitarea procesului de creare a standardelor ocupaţionale se poate obţine pe două căi, şi anume mărirea numărului de experţi prin instruirea acestora, sau de a prelua standardele ocupaţionale la profesiile muncitoreşti din alte ţări. Drept exemplu a fost dată România, care deşi aparent ar oferi o soluţie optimă, totuşi presupune şi unele dezavantaje. „Nu trebuie să credem că dacă vom prelua azi 10 standarde din ţara vecină, ele mâine vor fi deja aprobate la noi. Este nevoie de timp şi de ajustare la cerinţele ţării noastre”, a explicat Bezrucico. Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura, a salutat iniţiativa patronatelor şi a subliniat că un obiectiv important al Ministerului Educaţiei, este ca până în anul 2017 să se elaboreze toate standardele ocupaţionale pentru învăţământul vocaţional-tehnic.