25 iunie 2024
Chisinau
Cultura

Spiridon Vangheli: „Eu zic să ne ridicăm la nivelul copiilor noștri”

Loading
Cultura Spiridon Vangheli: „Eu zic să ne ridicăm la nivelul copiilor noștri”
Spiridon Vangheli: „Eu zic să ne ridicăm la nivelul copiilor noștri”
tv8.md

Cunoscutul scriitor pentru co­pii Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător şi editor, laureat al Premiului de Stat, deţinător al „Ordinului Republicii”, distins cu Diploma Internaţională de Onoa­re „Andersen”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, și-a sărbătorit, recent, cea de-a 90-a aniversare.

Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă expoziția de documente din colecțiile BNRM cu genericul „Spiri­don Vangheli – scriitorul din coliba albastră a copilăriei”. Expoziția va fi deschisă până la 14 iulie.

Pentru a-i cinsti operele şi a-l felici­ta pe maestru, zeci de copii s-au adu­nat, cu flori în mână, unii deghizaţi în Guguţă, și în scuarul Teatrului de Pă­puşi „Licurici”.

„Este o măiestrie şi o responsabili­tate aparte – să scrii pe înţelesul copi­ilor, să cucereşti inima copilului în lim­ba ta, darmite să fii înţeles şi apreciat în peste 40 de limbi şi căutat pe raf­turile librăriilor în peste 70 de ţări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Gu­guţă”, „Steaua lui Ciuboţel”, mai nou, ultima apariţie – „Cră­iţa”, a scris, în mesajul de felicitare, ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În cadrul unui in­terviu acordat postului de televiziune Mol­dova1, scriitorul, vădit emoționat, a mențio-nat că lumea copilăriei este una deosebită. „La această vârstă mă simt într-un fel bine. Când mă gândesc câte mai trebuie de făcut, atunci e problemă. Un copil îmi scria: „Dumneata te-ai făcut mic ca să ne faci pe noi mari”. Eu zic să ne ridicăm la nivelul copiilor noștri”.

De ziua scriitorului, Consiliul Municipal Chişinău a votat pentru ca Şcoala primară nr. 90 din Chişi-nău să poarte numele lui Spiridon Vangheli.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand