14 iunie 2024
Chisinau
Social

Situația refugiaților, discutată de conducerea CNSM cu un trimis al OIM

Loading
Social Situația refugiaților, discutată de conducerea CNSM cu un trimis al OIM
Situația refugiaților, discutată de conducerea CNSM cu un trimis al OIM
Vocea poporului

Persoanele care fug din Ucraina sunt tot mai vulnerabile în faţa tra­ficanţilor de fiinţe umane, în con­textul războiului devastator care macină țara vecină. Anume despre aceasta a discutat, marți, 31 mai, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu Zsolt Dudas, expert în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), aflat într-o misiune specială în țara noastră. La eveniment a partici­pat și Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM.

„Subiectul despre munca forțată și pre­venirea traficului de ființe umane în con­textul războiului din Ucraina este unul so­licitat de către guvernul Ucrainei, care vrea să-și protejeze cetățenii”, a menționat Ala Lipciu. „Am considerat important să ne întâlnim cu sindicatele, întâi de toate pentru a vă informa despre această vizi­tă, pentru a vedea eventual în perspectivă dacă putem avea anumite activități comu­ne și în general să-l cunoașteți pe colegul meu care mai este responsabil și de refor­ma Inspectoratului de Stat al Muncii din Ucraina”, a specificat reprezentanta OIM în R. Moldova.

Zsolt Dudas, expert în domeniul SSM în cadrul OIM, a precizat că această vi­zită are loc în contextul analizei situației refugiaților din Ucraina care au traversat granița cu R. Moldova și care se mai află pe teritoriul țării noastre, suportul acor­dat de autoritățile moldovene, încadrarea refugiaților în câmpul muncii și respectarea drepturilor lor în domeniul muncii, condui­ta corporativă a mediului de afaceri autoh­ton în raport cu refugiații.

„Moldova a fost generoasă acceptând trecerea prin teritoriile sale a sute de mii de refugiați, în jur de 100.000 rămânând aici. Noi, cei de la OIM, în conlucrare cu alți parteneri, inclusiv cu sindicatele, avem menirea să prevenim munca forțată și traficul de ființe umane în contextul războiului din Ucraina”, a menționat Zsolt Dudas.

De asemenea, expertul s-a arătat inte­resat de subiectul cu privire la protecția copiilor și încadrarea acestora în procesul educațional.

În timpul întrevederii, Igor Zubcu, președintele CNSM, a informat asistența des­pre faptul că, la data de 25 februarie, în legătură cu situația din Ucraina, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului. În conformi­tate cu hotărârea respectivă, s-a acordat spațiu de cazare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din orașul Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă, în Stațiunea balneoclima­terică „Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călărași.

 

Moldova a fost generoasă, adăpostind în jur de 100.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului

 

Liderul sindical a menționat că sindica­tele, împreună cu partenerii sociali, moni­torizează în permanență cum sunt respec­tate drepturile în domeniul muncii conform standardelor internaționale și Convențiilor OIM, procesul de încadrare a cetățenilor ucraineni în câmpul muncii. După cum s-a comunicat, problema migranților este în vizorul sindicatelor, anterior fiind încheiate acorduri de colaborare cu sindicaliștii din Italia.

Zsolt Dudas a efectuat și o vizită de documentare la Stațiunea balneară „Bu­curia-Sind”, pentru a vedea la fața locului condițiile de cazare a refugiaților ucraineni. Totodată, expertul OIM a mai avut întreve­deri cu reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii, care vor beneficia de instruiri.

Pînă în prezent, aproape 500 de cetățeni ucraineni au fost încadrați în câmpul mun­cii pe teritoriul Republicii Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand