Persoanele care fug din Ucraina sunt tot mai vulnerabile în faţa traficanţilor de fiinţe umane, în contextul războiului devastator care macină țara vecină. Anume despre aceasta a discutat, marți, 31 mai, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu Zsolt Dudas, expert în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), aflat într-o misiune specială în țara noastră. La eveniment a participat și Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM.
„Subiectul despre munca forțată și prevenirea traficului de ființe umane în contextul războiului din Ucraina este unul solicitat de către guvernul Ucrainei, care vrea să-și protejeze cetățenii”, a menționat Ala Lipciu. „Am considerat important să ne întâlnim cu sindicatele, întâi de toate pentru a vă informa despre această vizită, pentru a vedea eventual în perspectivă dacă putem avea anumite activități comune și în general să-l cunoașteți pe colegul meu care mai este responsabil și de reforma Inspectoratului de Stat al Muncii din Ucraina”, a specificat reprezentanta OIM în R. Moldova.
Zsolt Dudas, expert în domeniul SSM în cadrul OIM, a precizat că această vizită are loc în contextul analizei situației refugiaților din Ucraina care au traversat granița cu R. Moldova și care se mai află pe teritoriul țării noastre, suportul acordat de autoritățile moldovene, încadrarea refugiaților în câmpul muncii și respectarea drepturilor lor în domeniul muncii, conduita corporativă a mediului de afaceri autohton în raport cu refugiații.
„Moldova a fost generoasă acceptând trecerea prin teritoriile sale a sute de mii de refugiați, în jur de 100.000 rămânând aici. Noi, cei de la OIM, în conlucrare cu alți parteneri, inclusiv cu sindicatele, avem menirea să prevenim munca forțată și traficul de ființe umane în contextul războiului din Ucraina”, a menționat Zsolt Dudas.
De asemenea, expertul s-a arătat interesat de subiectul cu privire la protecția copiilor și încadrarea acestora în procesul educațional.
În timpul întrevederii, Igor Zubcu, președintele CNSM, a informat asistența despre faptul că, la data de 25 februarie, în legătură cu situația din Ucraina, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului. În conformitate cu hotărârea respectivă, s-a acordat spațiu de cazare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din orașul Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă, în Stațiunea balneoclimaterică „Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călărași.
Moldova a fost generoasă, adăpostind în jur de 100.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului
Liderul sindical a menționat că sindicatele, împreună cu partenerii sociali, monitorizează în permanență cum sunt respectate drepturile în domeniul muncii conform standardelor internaționale și Convențiilor OIM, procesul de încadrare a cetățenilor ucraineni în câmpul muncii. După cum s-a comunicat, problema migranților este în vizorul sindicatelor, anterior fiind încheiate acorduri de colaborare cu sindicaliștii din Italia.
Zsolt Dudas a efectuat și o vizită de documentare la Stațiunea balneară „Bucuria-Sind”, pentru a vedea la fața locului condițiile de cazare a refugiaților ucraineni. Totodată, expertul OIM a mai avut întrevederi cu reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii, care vor beneficia de instruiri.
Pînă în prezent, aproape 500 de cetățeni ucraineni au fost încadrați în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova.