
Foto: europalibera.org
Ucraina a sistat complet livrările de energie electrică spre Moldova. Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina a anunțat că decizia a fost dictată de insuficiența de capacități în interiorul țării. Va afecta oare situația respectivă securitatea energetică a Moldovei? Opiniile reprezentaților instituțiilor de stat și ale sindicatelor sunt diferite.
Decizia cu privire la sistarea livrărilor de energie electrică a fost luată de Ucraina încă în septembrie 2014, tot atunci țara vecină și-a redus exporturile de două ori. Acum, Ucraina a anunțat că-și suspendă livrările în totalitate, deși, dacă e să credem comunicatului oficial al ministerului de resort din țara vecină, sistările au un caracter provizoriu. „Pentru a menține un echilibru între volumele de energie electrică consumată și cea generată în cadrul Sistemului Energetic Unic al Ucrainei și pentru a evita deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică, Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina a decis să sisteze temporar exporturile de energie electrică spre Belarus și Moldova”, se menționează în comunicatul citat.
![]() |
Singurul furnizor de energie electrică pentru Moldova a rămas Centrala de la Cuciurgan |
După acest anunț al ministerului ucrainean au urmat reac-țiile prompte ale reprezentanți-lor instituțiilor de resort din Moldova. Mesajul principal al acestora a fost acela că decizia Ucrainei nu va afecta consumatorul final în nici un fel. Potrivit lui Iacob Timciuc, șeful Inspectoratului Energetic de Stat, grație capacităților Centralei de la Cuciurgan, țara noastră poate fi aprovizionată cu energie electrică în volum deplin.
„Centrala Electrică de la Cuciurgan are întotdeauna două blocuri de rezervă capabile să asigure producerea întregului volum de energie electrică pentru a acoperi necesitățile țării”, ne-a asigurat oficialul.
Timciuc a mai menţionat că sistarea exporturilor de energie electrică din Ucraina nu a fost o surpriză, se ştia că în ultima perioadă întreprinderile de profil din ţara vecină lucrau în pierdere din cauza crizei energetice.
Securitatea energetică este în pericol
Veaceslav Rufala, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Energetică, însă, nu împărtăşeşte optimismul autorităţilor vizavi de faptul că sistarea livrărilor nu va afecta securitatea energetică a ţării.
„În prezent suntem dependenţi doar de Centrala de la Cuciurgan, adică noi nu avem alte surse de achiziţionare a electricităţii decât întreprinderea transnistreană, al cărei pachet majoritar este deţinut de o companie rusească. Securitatea energetică se află sub semnul întrebării, dat fiind că Moldova depinde de un singur furnizor. Totodată, capacităţile de care dispune centrala respectivă ar fi insuficiente pentru a asigura o perioadă îndelungată necesităţile energetice ale statului”, menţionează Rufala.
„Bine că mai putem apela la serviciile hidrocentralei Costeşti–Stânca, situată pe sectorul frontalier al Prutului, în apropierea satului moldovenesc Costeşti şi a celui românesc Stânca. Însă aceasta este capabilă să asigure doar o mică parte a raioanelor de nord ale ţării. Mai avem şi linia prin care exportăm energie electrică în România, însă şi capacitatea acesteia este prea mică pentru a ne putea asigura cu electricitate pe măsura necesităţilor. În acest sens, aşvrea să întreb unde este promisa linie de tensiune înaltă Bălţi–Suceava pentru a cărei construcţie nu s-a făcut nimic?! Unde sunt unităţile generatoare de electricitate promise să fie construite în Moldova?! Toate astea ar fi soluţionat problema. Aşa că eu nu împărtăşesc optimismul autorităţilor şi nu sunt de acord cu faptul că sistarea livrărilor de energie electrică de către Ucraina nu ne va afecta în nici un fel”.