
Foto: Sindicons
Ediţia a patra a concursului activităţilor artistice de amatori „Doină, Dor şi Omenie”, consacrată aniversării a 110-a a Sindicatului din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons”, a fost organizată, recent, la Chişinău.
Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, a precizat că ideea de a organiza la nivel de ramură un astfel de concurs a fost susţinută, cu zece ani în urmă, de Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care pe atunci se afla în fruntea sindicatului sus-menţionat.
Tradiții sindicaliste frumoase
„Eu consider că Federaţia „Sindicons” are o tradiţie bună. În colectivele de salariaţi există oameni talentaţi şi, indiferent dacă ei sunt tineri, vârstnici sau copii, de vreme ce pot şi le place să cânte, să danseze şi să recite poezii, de ce să nu le oferim această posibilitate? Or, menirea sindicatelor este şi de a promova măiestria, capacităţile şi talentele, inclusiv cele artistice”, a opinat preşedintele CNSM.
![]() |
Cel mai important este că le-a fost acordată salariaţilor posibilitatea de a-şi scoate la lumină talentul |
Faptul că participanţii erau prezentaţi pe scenă de preşedinţii comitetelor sindicale de la unităţile pe care le-au reprezentat este un motiv de mândrie. Nu au fost indiferente faţă de această manifestare nici administraţiile întreprinderilor.
În general, tradiţii de acest fel sunt şi în alte ţări, precum Germania, Austria sau România, şi ele îi fac pe oameni mai buni, îi apropie. În viitor, un concurs similar ar putea fi organizat la nivelul CNSM, pentru a fi descoperite şi promova în fața publicului larg talente din diferitele sindicate de ramură, a conchis Oleg Budza.
Locurile premiante
Cele trei locuri premiante pentru prezentarea programului artistic complet au revenit reprezentanţilor Şcolii profesionale nr. 7 din capitală, Colegiului de Construcţii şi, respectiv, SRL „Glorinal”.
„Alături de „Sindicons” vedem doar luc-ruri frumoase. Acest concurs demonstrează că şcoala noastră pregăteşte nu doar specialişti, ci şi artişti, iar un meşter bun e, în felul lui, şi un artist popular”, a apreciat Valentin Juc, preşedintele comitetului sindical al Şcolii profesionale nr. 7 din Chişinău.
Pentru prezentarea lucrărilor în mod individual, locul întâi a fost atribuit Victoriei şi lui Tudor Buznea, care au reprezentat Serviciul de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor, şi lui Petru Hangan, exponent al Colegiului de Construcţii din Chişinău. Locul doi a revenit ansamblului de trompetişti de la Şoala profesională din Orhei şi ansamblului de dansuri „Reverance” de la SRL „Glorinal”. În acelaşi timp, pe locul trei s-au situat Paula Borş, care a evoluat din partea SRL „Glorinal”, şi Vlada Boţan de la Şcoala profesională din Orhei.
Sindicatul, mai reprezentativ
„Pe fondul situaţiei social-economice actuale, acest concurs are un efect însuflețitor, insuflă optimism. Totodată, este binevenită promovarea salariaţilor-membri şi a copiilor lor. În acest fel şi sindicatul devine mai reprezentativ şi sentimentul de apartenenţă e mai consolidat”, a opinat Tamara Cordun, preşedinta organizaţiei sindicale de la Colegiul de Construcţii din Chişinău.
De asemenea, din partea juriului au fost înmânate menţiuni Vioricăi Plângău de la Şcoala profesională din Orhei, precum şi Nataliei Cozlova şi Larisei Podruhina de la Institutul „Intercom”. Menţiuni speciale colective au fost acordate Şcolii profesionale nr. 7 din Chişinău şi Şcolii profesionale din Orhei.
La concurs au mai fost oferite menţiuni individuale lui Savelii Balan de la Şcoala profesională nr. 3 din Căuşeni, Iulianei Poleacova de la SRL „Autorcom Grup”, colectivului de dansatori de la Şcoala profesională din Căuşeni şi lui Mihai Burlacu de la Colegiul de Construcţii din Chişinău.
Prestaţia, impresionantă
Ludmila Baidan, preşedinta organizaţiei sindicale de la SRL „Glorinal”, a menţionat: „Mi-a plăcut foarte mult organizarea, pub-licul, participanţii. Cel mai important este faptul că le-a fost acordată salariaţilor noştri şi copiilor acestora posibilitatea de a-şi scoate la lumină talentul. M-au impresionat prin prestaţie bună, în special, colectivele de dansatori, dar, într-un mod cu totul aparte, vocea Paulei Borş”, a remarcat Ludmila Baidan.
Concursul „Doină, Dor şi Omenie” îşi propune să contribuie la descoperirea şi promovarea salariaţilor talentaţi de la întreprinderile din construcţii, la stimularea interesului publicului faţă de creaţiile folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului şi portului popular, precum şi la introducerea acestora în circuitul valorilor spirituale.
Concursul este destinat salariaţilor de la întreprinderile din ramură şi copiilor acestora. Fiecare concurent îşi întocmeşte un repertoriu prevăzut de un regulament, aprobat de Comitetul Executiv al „Sindicons”.