Federația Sindicală „SĂNĂTATEA” consideră că perioada de rezidențiat reprezintă o perioadă contributivă, ca-re, în temeiul art. 5 alin.(1)din Legea nr.165/2017, este eligibilă de a fi inclusă în stagiul de cotizare, având în vedere că pentru perioada menționată asigurații au achitat contribuții de asigurări sociale de stat.
„Salariații din ramura ocrotirii sănătății, absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, care au urmat perioada de rezidențiat în cadrul instituțiilor medicale, sunt remunerați cu salarii lunare, din care se rețin atât impozitul pe venit, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, cât și contribuțiile de asigurări sociale. Însă, în conformitate cu cadrul legal al funcționării sistemului public de pensii, perioada de internatură, secundariat clinic și rezidențiat sunt atribuite la perioadele necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare”, se menționează în comunicatul de presă publicat pe site-ul sindsan.md.
Sunt lezate drepturile unui număr impunător de lucrători medicali
Astfel, având în vedere că, pe perioada rezidențiatului, persoanele respective au beneficiat de salariu, fapt care este confirmat printr-un certificat eliberat de angajator (pentru perioada de până la 1999) sau în baza datelor persoanei asigurate din Registru, prin excluderea perioadelor menționate din stagiul de cotizare pentru pensia anticipată, sunt lezate drepturile unui număr impunător de lucrători medicali care vor fi privați de dreptul de a-și stabili pensia respectivă pentru carieră lungă.
„De asemenea, prin neincluderea perioadelor date în stagiul de cotizare se încalcă principiul contributivității definit în art. 3 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr.489/ 1999, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”, menționează Federația Sindicală „SĂNĂTATEA”.
În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federația Sindicală „SĂNĂTATEA” au intervenit cu un demers către Comisia parlamentară Protecție socială, sănătate și familie, către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Casa Națională de Asigurări Sociale, în vederea abordării subiectului vizând stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă potrivit Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.
„Aceste prevederi lezează dreptul la stabilirea pensiei salariaților din ramura ocrotirii sănătății. Astfel, solicităm ajustarea actelor normative menționate pentru înlăturarea acestor lacune”, a declarat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”.