19 aprilie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Sindicatele stimulează creativitatea tinerei generații

Loading
Vocea copiilor Sindicatele stimulează creativitatea tinerei generații
Sindicatele stimulează creativitatea tinerei generații
bilant-concurs

Foto: vocea.md

Redacția „Vocea poporului” a făcut bilanțul Concursului de desen pentru copii cu genericul: „Nu-mi fura copilă­ria”, ediția a II–a, desfășurat sub egida Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

 

La concurs au participat copii cu vârsta cuprin­să între 6 și 16 ani, discipoli ai diferitelor școli, centre de creație și licee din mai multe raioane ale țării. De menţionat că participanții au fost împărțiți în câteva categorii de vârstă. Chiar și cei care nu au ocupat locuri de frunte au avut parte de surprize plăcute.

Lucrările concurenţilor au fost apreciate de un juriu constituit din experți în domeniu, Ion Jabin­schi și Olga Coronovschi, profesori la Facultatea Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Membrii juriului au recunoscut că le-a fost dificil să ia deciziile. Chiar dacă în cadrul concursului pentru fiecare categorie s-au oferit lo­curile I, II și III, dar și mențiuni, juriului nu i-a fost deloc ușor să determine care competitori me­rită mențiunea cea mai înaltă.

Premiile au fost înmânate pe 11 iunie curent, în ajunul Zilei Mondiale de Combatere a Mun­cii Copilului, consemnată la 12 iunie. În cadrul festivității de premiere, președintele Confederaţiei Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Bud­za, a relevat: „Orice copil trebuie să aibă abilități de a munci ca să fie pregătit de viață, să știe cum se câștigă banii, cum se administrează corect, că bunăstarea nu vine de la sine”. Oleg Budza le-a urat copiilor succese pe viitor și ca în viața lor să se bucure doar de culori vii și luminoase.

Angela Chicu, redactor-șef al publicației „Vocea poporului”, a subliniat, la rândul său: „Concursul se află la ediţia a II-a şi a fost organizat cu sprijinul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldo­va. Prin intermediul concursului s-a urmărit de a atrage atenţia asupra importanţei şi responsabi­lităţii problemei abordate și de a stimula spiritul participativ şi civic al copiilor”.

 

Rezultatele concursului

 

La sfârșitul ceremoniei, învingă­torilor concursului de desen pen­tru copii cu genericul „Nu-mi fura copilăria” le-au fost înmânate, din partea conducerii CNSM, diplome și cadouri. Printre cei mai talentați copii au fost: Bianca Maria Posțan (8ani) de la Liceul Teoretic Vasile Vasilache (Chișinău), Daniela Popa (12 ani) și Vlada Patrașcu (13 ani) de la Liceul Teoretic  „Alexandru cel Bun” (Sîngera) –  locul I. Locul doi l-au ocupat Ana Gorina (clasa a 2-a) de la Liceul Teoretic „Mihai Grecu” (Chișinău), Daniel Bînzari (9 ani) din Ialoveni, Călin-Cătălin Ilieș (12 ani) din Căușeni, Valeria Pascari (16 ani) din Ungheni. Pe lo­cul III s-au situat Bianca Bandalac şi Olia Batarciucova (clasa a 2-a) din Chişinău, Alexandrina Pulbe­re (11 ani) din Sîngera, Nicoleta Sandu (12 ani) din Făleşti, Nastea Costrubeeva (clasa a 6-a) şi Daniil Mandrabura de la Liceul Teoretic „Mihai Grecu” (Chișinău).

Conform Biroului Naţional de Statistică, în Moldova sunt im­plicaţi mai mult de 100 de mii de copii în muncă în condiţii grele şi circa 62% în condiţii nocive.

Deși concursul s-a încheiat, vă îndemnăm, stimați cititori, să ne scrieți despre diferite cazuri de exploatare a copiilor, pe care le cu-noașteți, iar noi vă promitem cer­cetarea acestora și reflectarea lor în paginile publicației.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand