Așa precum am menționat în numărul trecut, Comitetul Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) a discutat, recent, propunerile de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Astfel, membrii Comitetului Confederal al CNSM, de comun acord cu centrele sindicale național–ramurale, au venit cu un șir de propuneri de modificare a Legii în cauză.
„Una dintre acestea se referă la majorarea valorii minime a salariului lunar calculat în sectorul bugetar până la 3100 de lei, față de 2200 de lei, cât este în prezent. Aceasta a fost deja convenită de sindicate și patronate la nivel național și înaintată Guvernului, care urmează să se pronunțe pe marginea acestei solicitări comune a partenerilor sociali – sindicate și patronate. Urmare a modificării propuse, salariul lunar minim pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă în sectorul bugetar urmează a fi stabilit în mărime de 3100 de lei, în creștere cu 40,9% față de mărimea actuală, fapt ce va permite inclusiv creșterea defalcărilor către bugetul public național din impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală. Scopul propunerii este de a contribui la restabilirea corectitudinii la retribuirea muncii în raport cu studiile deținute conform prevederilor art. 132 din Codul educației, care stabilește Cerinţele minime de calificare pentru ocuparea funcţiilor didactice şi ştiinţifico-didactice. De asemenea, urmare a majorării salariilor, se va elimina discriminarea în retribuirea muncii cadrelor didactice”, se precizează în document.
Premiu anual pentru rezultate
Suplimentar, CNSM solicită amendarea legislației în vigoare în vederea asigurării acordării premiului anual pentru rezultatele anului 2020 și 2021 personalului din sectorul bugetar. Potrivit art. 211 din Legea 279/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, „Personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității în anul de gestiune, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv”.
Cu toate acestea, în anul 2020, prin Hotărârea de Guvern privind acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul 2019 și abrogarea Hotărârii Guvernului cu privire la plata premiului anual personalului din unitățile bugetare, a fost acordat premiul anual doar pentru rezultatele activității în anul 2019, iar pentru anul 2020, premiul în cauză nu a fost achitat.
Anterior, sindicatele au atenționat asupra necesității acordării premiului anual, inclusiv pentru rezultatele anului 2020, în așa fel asigurându-se o continuitate a măsurilor de stimulare salarială a personalului din sectorul bugetar.
„Cu regret, constatăm că la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2021 nu au fost prevăzute mijloace financiare nici pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele activității desfășurate în anul 2021 și, respectiv, în angajamentele de politici salariale ale bugetului de stat pentru anul 2021 nu se regăsesc mijloace care ar ține de achitarea acestuia. În context, solicităm urgentarea rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2021, asigurând alocarea mijloacelor financiare necesare, iar în caz de necesitate, inclusiv amendarea cadrului legal pentru garantarea acordării premiului anual salariaților din sectorul bugetar pentru rezultatele anilor 2020 și 2021”, conchid autorii modificărilor.
Membrii Comitetului Confederal al CNSM au discutat și alte chestiuni de importanță social-economică, dar și de ordin organizatoric, care vizează miș-carea sindicală pentru următoarea perioadă.