Reprezentanţi ai Confederaţiei Naționale a Sindicatelor din Moldova au avut, recent, o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip și cu oficiali din cadrul Ministerului Finanţelor, al Economiei şi cel al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind realizarea dialogului social, precum şi problemele salarizării şi ale sistemului de asigurări sociale. S-a vorbit despre măsurile întreprinse şi acţiunile care urmează să fie realizate în vederea sporirii stabilității financiar-economice a țării, prin fortificarea disciplinei în sistemul fiscal și vamal și ca urmare a majorării încasărilor la buget. Premierul s-a referit și la acțiunile Guvernului privind asigurarea unei bune colaborări cu partenerii de dezvoltare și relansarea programelor investiționale, condiţie indispensabilă pentru a pune bazele unei creșteri economice durabile, pentru sporirea veniturilor populaţiei şi, prin urmare, a puterii de cumpărare, şi pentru creșterea calităţii vieţii oamenilor.
Interlocutorii au discutat şi despre măsurile de susţinere a persoanelor defavorizate, legislaţia privind sistemul de pensii, necesitatea fortificării asistenţei instituţiilor balneoclimaterice şi a celor responsabile de organizarea tratamentului şi odihnei copiilor în perioada estivală.
În continuare vă oferim un interviu cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, pe marginea subiectelor discutate în timpul întrevederii.
Interviu cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza
– Dle președinte, care a fost motivația întrevederii cu premierul Pavel Filip?
– Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a făcut mai multe propuneri pentru programul de activitate al guvernului Filip, pornind de la obiectivele urmărite de sindicate. Există o înțelegere privind organizarea unor întrevederi periodice anume pentru a analiza modul de realizare a propunerilor făcute de noi. Până acum, partenerii noștri de la guvernare au dat dovadă de bună-credință și dorință de conlucrare pentru realizarea unor scopuri comune.
– Punctul vulnerabil dintre sindicate și guvernare pretutindeni este salarizarea. Poziția sindicatelor și cea a guvernării s-au apropiat cumva în această privință?
– Pentru noi, prezintă un interes sporit creșterea bunăstării populației, să fie salarii mai bune și să găsim mijloace împreună. Primul ministru ne-a informat că își dă seama de complexitatea situației și încearcă să găsească soluții, mizând pe sprijinul partenerilor externi de dezvoltare, dar lăsând să se înțeleagă că există surse suplimentare în interior. În primul rând, noi considerăm că trebuie să fie reexaminat salariul minim pe țară și să fie restabilită puterea de cumpărare a salariului angajaților din sectorul bugetar, prin indexarea acestuia la nivelul inflației. Conform datelor privind salariile din septembrie 2015, peste 20% dintre angajați au ridicat un salariu de până la 2000 de lei. Oricum, e puțin. Noi considerăm că oamenii ridică un salariu cu putere de cumpărare extrem de scăzută. După potențialul de cumpărare, Moldova se află pe locul 178 din peste 180 de țări. Cuantumul minim garantat în sectorul real al economiei care a fost acum propus (și nu exclud că va fi examinat cât de curând la ședința guvernului), de la 1 mai 2016, va fi de 2100 de lei în sectorul real al economiei. Mai mult decât atât, acum sper că va fi examinat și proiectul de lege care a fost coordonat cu sindicatele. Noi am fost foarte activi în acest sens: contribuția sindicatelor este vizibilă la proiectul de lege înaintat de deputata Valentina Buliga, aprobarea modificărilor la legea salarizării nr. 847 din 2002, cu privire la unitățile cu autonomie financiară în vederea stabilirii cuantumului minim garantat, în funcție de complexitatea muncii, a calității muncii, pregătirea profesională etc. Nu va fi egalitarism în remunerare, ca pe timpul regimului sovietic. Salariatul va fi plătit după capacități, după productivitatea muncii, după merite.
– La redacția „Vocea poporului” parvin scrisori prin care unele colective de muncă se plâng că mai există întârzieri la plata salariilor. Care ar fi soluția pentru a se evita situațiile de haos economic din anii 90?
– Problema restanțelor salariale se află mereu în atenția sindicatelor. A venit timpul să terminăm discuțiile că plata salariilor este primordială și pur și simplu să fie respectat Codul muncii, care prevede că plata salariului este primordială. Haideți să introducem unele penalități pentru cei care nu achită leafa la timp. Drept exemplu ne poate servi România, unde neachitarea salariului la timp este sancționată cu amenzi usturătoare. Am prezentat premierului și un studiu realizat de experți germani la tema „Economia informală”.
Aceștia au propus două soluții: înăsprirea sancțiunilor față de patronii care folosesc munca la negru și după aceasta să fie impozitele mai flexibile. Potrivit unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, în anii 2014-2015, salariul mediu pe economie la unitățile economice proprietate publică a fost cu 807 lei mai mare decât la unitățile economice private. Așa ceva e imposibil. Noi am propus modificarea Codului contravențional la articolul 551: utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 250 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. Premierul a spus că deja a fost format un grup de lucru pentru a elabora un mecanism de combatere a muncii informale.
– De mai multe ori ați abordat problema tichetelor de masă, soluționată cu succes în Occident. Se întrezărește o soluție în acest sens?
– Cu vreo trei-patru ani în urmă, noi am elaborat proiectul de lege și nota informativă cu privire la implementarea tichetelor de masă pentru salariați. Ca omul să poată mânca o dată în zi fără să scoată bani din buzunar. Aceste surse trebuie să fie deductibile pentru patroni. Pe parcursul anului curent trebuie să negociem, să propunem nota informativă. O parte din salariu va ieși din subteran, pentru că transferul se face din salariul real al salariatului, care se duce la procurarea tichetelor de masă. Am găsit susținere. Principala problemă e să găsim limbaj comun cu Ministerul Finanțelor. Unii patroni alocă bani pentru masa angajaților din profitul lor, alții nu. Dar toți sunt tratați egal la impozitare. Și nu e corect.
– Dezvoltarea economică este indispensabil legată de investiții și de forța de muncă de înaltă calificare. Cum stăm la acest capitol?
– Suntem mereu preocupați de problema ce ține de protecția angajaților și de nivelul lor de trai. Aceasta implică, bineînțeles, atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă, inclusiv pentru tineri. Aici sunt trei direcții principale. În primul rând, trebuie să fie micșorată dobânda pentru agenții economici autohtoni atunci când doresc să ia credite pentru afaceri. În al doilea rând, noi am cerut să fie monitorizați strict investitorii străini care vin în Moldova cu tehnologii murdare și cu intenții de a se îmbogăți rapid exploatând la maxim forța de muncă ieftină. Anume în aceste întreprinderi patronii nu permit categoric să fie create sindicate. Salariații lucrează în condiții de muncă nocive, nu au garanții. În această privință, este nevoie de implicarea activă a societății civile, a ecologiștilor, a specialiștilor de la medicina preventivă etc. Omul care muncește jumătate de an în condiții nocive capătă o boală profesională și apoi angajatorul nu mai are nevoie de el și îl aruncă în stradă. În al treilea rând, este vorba de implementarea programelor de formare profesională. Deja procesul a pornit.
– Sindicatele au pus mereu în discuție stimularea natalității. Ați abordat și această problemă în întâlnirea cu premierul?
– Da, am discutat despre adoptarea unui mecanism de susținere a familiilor cu mulți copii. Noi vrem ca în 2016 indemnizațiile unice la naștere să fie de 6000 de lei pentru primul un copil, 6500 de lei pentru fiecare copil următor și majorarea anuală a indemnizației cu cel puțin 1000 de lei. Altă problemă abordată a fost majorarea cheltuielilor pentru odihna de vară a copiilor începând cu anul 2016. Totodată, am propus asigurări medicale personificate pentru utilizarea la alegere, tot în folosul sănătății omului, a banilor nefolosiți pe parcursul unei anumite perioade.
– Pensionarii constituie o categorie de cetățeni defavorizată. Ce ați discutat în privința lor cu guvernanții?
– Am discutat despre necesitatea modificării legislației cu privire la pensie, în vederea unificării mecanismului de stabilire a pensiei și elaborarea unei formule unice, simplificate de calculare a pensiei pentru limita de vârstă la toate categoriile, precum și la recalcularea o dată la doi ani a pensiei persoanelor care continuă să activeze. Actualizarea veniturilor luate în calcul la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă, indexarea de două ori pe an a pensiilor. Pensionarii din Moldova sunt printre cei mai săraci din Europa.