
Atât timp cât problema nu este abordată la nivelul cuvenit, angajatorii nu sunt dispuşi să o rezolve
Reprezentanţii sindicatelor ar putea propune revenirea la practica anterioară privind aplicarea unui coeficient mai mare de reparare a prejudiciului pentru achitarea cu întârziere a salariilor. Măsura este argumentată prin sporirea, în ultimul timp, a numărului de plângeri legate de lefurile restante.
Oleg Budza, preşedintele Confederaţei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a menţionat, în cadrul şedinţei de miercuri a Comitetului Confederal al CNSM, că au existat şi anterior perioade de agravare a acestei prob-leme.
„Atunci când, prin demersuri şi negocieri cu angajatorii, nu putea fi protejat acest drept fundamental al salariaţilor, s-a recurs la deschiderea unor dosare penale şi de fiecare dată au fost găsite soluţii”, a subliniat Oleg Budza.
Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM, a precizat în context că, în prezent, Codul muncii obligă angajatorii să ia măsuri pentru protejarea salariaţilor contra riscului de neplată a sumelor ce li se cuvin în corespundere cu prevederile contractelor individuale de muncă. Mai mult, Legea salarizării interzice orice reţineri din mijloacele câştigate de lucrători în afara celor stabilite de legislaţie.
Totodată, conform convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, salariatul trebuie să fie protejat împotriva reţinerii sau cesiunii, în măsura considerată necesară pentru întreţinerea lucrătorului şi a familiei sale. Aceleaşi convenţii stabilesc că salariul va fi plătit integral la intervale regulate.
![]() |
Practica Uniunii Europene contribuie la soluţionarea problemelor |
În consecinţă, Codul contravenţional prevede aplicarea unei amenzi pentru încălcarea termenului stabilit de plată a salariului. La rândul său, Codul muncii dispune ca, în caz de reţinere, din vina angajatorului, a salariului, a indemnizaţiei de concediu, a plăţilor în caz de disponibilizare etc., lucrătorului să-i fie plătite suplimentar, pentru fiecare zi de întârziere, 0,1 la sută din suma care nu a fost plătită în termen.
Cu toate acestea, în ultimul timp, sunt semnalate tot mai multe cazuri în care salariile nu sunt achitate la timp sau integral ce vizează practic toate ramurile economiei naţionale. Astfel, conform statisticilor oficiale, la mijlocul acestui an, restanţele salariale constituiau peste 112 mln. de lei.
Din această sumă, aproape 30 de mln. de lei proveneau din agricultură şi silvicultură, 21 de mln. – din industria prelucrătoare, aproape 15 mln. – din comerţ, circa 11 mln. – din construcţii, peste opt mln. – din transport şi din sectorul apă şi salubrizare, mai mult de şase milioane – din activităţile profesionale şi aproximativ trei mln. de lei – din învăţământ.
Această situaţie îndreptăţeşte indignarea salariaţilor privind neachitarea la timp sau integrală a salariilor, a apreciat Ion Preguza. În opinia sa, unul dintre motivele care a contribuit la agravarea acestei probleme este diminuarea de la cinci la sută la 0,1 la sută a coeficientului de reparare a prejudiciului.
Totodată, măsurile întreprinse de autorităţile de resort, inclusiv controlul de stat din partea inspectorilor de muncă ai statului, nu au fost suficiente pentru asigurarea respectării legislaţiei în vigoare şi soluţionarea propriu-zisă a problemei.
Această stare de lucru determină necesitatea înaintării unei propuneri de amendare a Codului muncii în scopul majorării coeficientului de reparare a prejudiciului pentru achitarea cu întârziere a salariilor. Aceasta va duce la creşterea responsabilităţii angajatorilor şi la soluţionarea problemei în cauză, a opinat Ion Preguza.
În cadrul discuţiilor, Veaceslav Rufala, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Energetică, a propus ca, în scopul soluţionării problemei ce ţine de restanţele salariale, să fie lansată o iniţiativă privind suspendarea pe o anumită perioadă a activităţii agenţilor economici insolvabili. La rândul său, Ana Selina, preşedinta Federaţiei Sindicatelor „Sindindcomservice”, a lansat ideea elaborării unui mecanism de exercitare a presiunii asupra angajatorilor rău platnici.
Pe de altă parte, Sergiu Bernevec, preşedintele Federaţiei „Agroindsind”, a remarcat că şi coeficientul actual de reparare a prejudiciului cauzat de achitarea cu întârziere a salariilor este suficient pentru soluţionarea problemei.
În consecinţă, membrii Comitetului Confederal al CNSM au convenit asupra studierii suplimentare a practicii altor ţări, în special, din Uniunea Europeană, de soluţionare a acestei probleme. Discuţiile în această chestiune urmează să fie reluate peste 10 zile.În cadrul aceleiaşi şedinţe au mai fost discutate şi aprobate propunerile CNSM privind modificarea şi completarea art. 11 din Convenţia colectivă de nivel naţional nr. 2 „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”. Aceste propuneri ţin de reglementarea modului de aplicare a dreptului privind utilizarea concediului suplimentar plătit pe motive familiale, în cazurile de coincidenţă cu cel anual de odihnă plătit, cel de studii, cel neplătit sau cu cele sociale.
În prezent, în unele domenii, aceste lucruri sunt deja reglementate prin intermediul convenţiilor colective încheiate la nivel de ramură şi al contractelor colective de muncă. Astfel, pentru a fi evitate situaţiile în care la nivel naţional vor fi stabilite unele moduri, iar pe niveluri diferite – altele, CNSM propune ca reglementarea aspectelor în cauză să se facă la nivel de ramură, întreprindere, organizaţie sau instituţie.
Membrii Comitetului Confederal au aprobat în cadrul şedinţei de miercuri şi o hotărâre cu privire la starea securităţii şi a sănătăţii în muncă din primul semestru al acestui an. În context, s-a decis ca în sarcina Inspectoratului Muncii al CNSM să fie pusă, în mod prioritar, verificarea calităţii evaluărilor axate pe factorii de risc profesional la locul de muncă şi a respectării actelor legislative şi normative din domeniul muncii.
Agenda şedinţei a mai inclus chestiuni privind completarea grupelor Şcolii Sindicale din Moldova şi a Şcolii Proiectelor pentru anul de studii 2015-2016.
Cu materiale mai detaliate despre chestiunile discutate de membrii Comitetului Confederal al CNSM vom reveni în următoarele numere ale ziarului.