În ultimul an, încrederea populației în sindicate a crescut simțitor, devansând cu mult în acest sens Parlamentul, Guvernul, partidele politice, organizațiile neguvernamentale. Acest lucru îl relevă rezultatele unui sondaj de opinie Vox populi, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDM).
La capitolul încrederea populației în diferite instituții sociale și politice, situația este următoarea: 41% din populație au încredere în mass media, 40% – în primăria din localitatea natală, 39% – în armată, 35% – în poliție, 34% – în Sindicate, 33% – în Guvern, 30% – în organizațiile internaționale cu sediul în R. Moldova, 27% – în Comisia Electorală Centrală, 21% – în sistemul bancar, 20% – în organizațiile neguvernamentale, 18% – în Parlamentul țării, 17% – în justiție, 12% – în partidele politice și 11% – în Patronate.
Fiecare respondent a fost rugat să numească și câte trei evenimente semnificative ale anului 2021.
Astfel, evenimentul principal al anului 2021 este considerat de populație criza energetică și semnarea contractului de aprovizionare cu gaze – 45%.
Pe locul doi s-a plasat creșterea prețurilor la resursele energetice și la produsele de primă necesitate, sărăcia absolută, pauperizarea populației – 29%.
Locul trei în ierarhia evenimentelor anului, în viziunea populației, a fost ocupat de pandemia de Covid-19 și sacrificiul/eroismul medicilor – 25%.
Pe locul zece s-a plasat contribuția comunității științifice academice la depășirea crizei pandemice Covid-19; Desfă-șurarea de către AȘM a „Săptămânii Știin-ței” cu participarea a cinci Laureați a Premiului Nobel; Implicarea tinerilor în activități de cercetare – 8%.
Pe locul doisprezece s-a plasat restabilirea relațiilor cu țările UE și cu SUA; Vizita lui Klaus Iohannis, a președinților Ucrainei și Poloniei la Chișinău – 7%.
Locul treisprezece a fost ocupat de activitatea sindicală din R. Moldova. Organizarea protestelor în legătură cu impactul/ineficiența reformelor. Schimbarea președintelui și îmbunătățirea managementului Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Acțiunile de protest ale transportatorilor – 6%.
Pe locul 14 s-a plasat învestirea Guvernului Gavrilița. Măsurile anticovid întreprinse de Guvern pe parcursul anului 2021; Tratativele Guvernului cu Gazprom-ul. Lipsa unei comunicări eficiente cu pub-licul; Epurările de cadre; Numirea unor persoane controversate în funcții publice; Legea cu privire la vârsta de pensionare – 3%.
De asemenea, au fost nominalizate și alte evenimente: activitatea Curții Con-stituționale, creșterea salariilor judecătorilor CC, lansarea procesului de digitalizare etc.
Creșterea încrederii în mișcarea sindicalistă cu 5,5% respondenții o explică prin organizarea protestelor în legătură cu sărăcirea populației și îmbunătățirea managementului Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Sondajul a fost efectuat în bază de chestionar la domiciliul respondenților pe un eșantion de 1189 de respondenți din 83 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de + 3%.