19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele, familiarizate cu practicile europene de protecţie a salariaţilor

Loading
Без рубрики Sindicatele, familiarizate cu practicile europene de protecţie a salariaţilor
Sindicatele, familiarizate cu practicile europene de protecţie a salariaţilor
delegatie-slanic

Foto: sindicate.md

Reprezentanţi ai mai multor structuri sindicale din ţara noastră au fost familiarizaţi cu practicile euro­pene de protecţie a drepturilor şi intereselor sala­riaţilor în cadrul unui seminar desfăşurat recent în oraşul Slănic Moldova din România.

 

 

Secretarul confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindi­catelor din Moldova, Nicolae Suruceanu, a precizat pentru „Vocea poporului” că scopul acestei reuniuni a fost studierea experienţei acumulate de sindicatele din România în procesul de transpunere a directivelor europene în legislaţia naţională.

Conform Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, Re­publica Moldova şi-a asumat să transpună în legislaţia naţio­nală pe parcursul următorilor ani circa 800 de directive euro­pene de reglementare a relaţiilor de muncă. Pentru sindicate prezintă interes îndeosebi compartimentul patru al Acordului de Asociere ce ţine de piaţa forţei de muncă, protecţia socială şi egalitatea de şanse.

„În acest proces vor fi introduse noi prevederi legale pe care vrem să le cunoaştem pentru a anticipa impactul asupra sala­riaţilor”, a menţionat Nicolae Suruceanu.

În context, reprezentanţii sindicatelor din România au mărturisit că în procesul de armonizare a legislaţiei au co­mis şi unele greşeli, care s-au soldat cu limitarea în drepturi a acestor structuri de reprezentare a salariaţilor.

Astfel, sindicatele româneşti au fost lipsite de dreptul de a negocia pe plan naţional, la nivel de ramură. acest lucru este opţional şi doar negocierea contractelor colective de muncă din unităţile economice a rămas obligatorie.

Un alt aspect discutat în cadrul aceluiaşi seminar ţine de noile relaţii de muncă ce apar în procesul de globalizare. O practică eficientă în acest context este cea a cooperării dintre sindicatele din diferite ţări şi a încheierii unor acorduri de res­ponsabilitate socială corporativă cu reprezentanţii companii­lor transnaţionale.

Acordurile în cauză sunt menite să asigure drepturi egale pentru salariaţii din toate ţările în care activează aceste com­panii.

Seminarul a fost organizat în cadrul unui proiect de protecție a drepturilor și intereselor membrilor de sindicat prin lansa­rea unor proiecte inovatoare, implementate de CNSM, cu sus­ţinere financiară din partea Federaţiei Naţionale a Sindicate­lor Creştine din Olanda.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand