29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele din Moldova, lăudate de europeni

Loading
Без рубрики Sindicatele din Moldova, lăudate de europeni
Sindicatele din Moldova, lăudate de europeni

 

 

suruceanu-bratislava

Foto: vocea.md

Activitatea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost apreciată foarte înalt în cadrul Academi­ei de vară a sindicatelor din Europa, care a avut loc recent la Bratislava, Slovacia. Am fost lăudați pentru intransigentă, luare de atitudine faţă de acţiunile ino­portune întreprinse de asociaţiile patro­nale (angajatori) şi de guvern, îndeosebi în ceea ce priveşte ignorarea dreptului omului la muncă, ne-a relatat Nicolae Suruceanu, secretarul confederal al CNSM. Sindicatele noastre au contestat de trei ori actele normative adoptate de către Guvernul Republicii Moldova.

 

La eveniment, în afară de sindi­caliştii din Republica Moldova, au participat reprezentanţi din mai bine de 30 de ţări de pe continent. Academia de vară a sindicatelor din Europa reprezintă o întrunire anuală, în cadrul căreia sunt abor­date probleme ale mişcării sindi­cale, ale raporturilor dintre sindi­cate, patronate şi guverne.

 

Intransigenţa sindicatelor, condiţie a respectării dreptului la muncă

 

Sindicatele din Moldova au meritat preţuirea reprezentanţi­lor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), a precizat Nico­lae Suruceanu, pentru că acestea sunt active, nu se tem să înfrunte guvernarea. Deşi, în ţara noastră, situaţia în ce priveşte respectarea dreptului la muncă nu este atât de rea, precum în alte state din regiune. Or, precum a remarcat secretarul confederal al CNSM, în cadrul Academiei de vară a sindi­catelor din Europa s-a constatat că la nivel de continent, în ultimii doi ani, are loc un atac masiv al patro­natelor asupra reprezentanţilor muncitorilor, asupra organizaţii­lor sindicale. Principala „redută” a respectivei agresiuni o constitu­ie dreptul legal al muncitorilor la grevă. Adică, exponenţii capitalu­lui îşi propun să lipsească sindica­tele, salariaţii de calitatea de a-şi manifesta liber protestul faţă de acţiunile arbitrare ale patronilor. Este inadmisibil, avertizează Ni­colae Suruceanu, pentru că acesta este un drept fundamental cucerit încă în 1949, când a fost adoptată Declaraţia Universală a Drepturi­lor Omului.

 

Va fi creat un tribunal internaţional al muncii

 

În acest context, dumnealui a relatat că sindicatele din Europa au declanşat o campanie amplă la nivelul continentului pentru obţi­nerea garanţiei tuturor guvernelor de a respecta dreptul sindicatelor, al salariaţilor de a organiza greve la locurile lor de muncă. Drept măsură de contracarare a ofensi­vei capitalului asupra muncitori­lor, OIM, structură internaţională tripartită, care întruneşte sindi­catele, patronatele şi guvernele, propune să fie constituit pentru prima dată în lume Tribunalul Internaţional al Muncii, care să examineze şi să se pronunţe pe cazurile de încălcare a dreptului omului la muncă.

Mai grav, în cadrul Academiei de vară a sindicatelor din Europa s-a manifestat îngrijorarea că, în plan global, problemele omului muncii nu mai reprezintă o prio­ritate.

Experţii care reprezintă miş­carea sindicală de pe continent au constatat că nu sunt folosite toate pârghiile OIM pentru apăra­rea drepturilor oamenilor muncii, din care cauză sindicatele din mai multe ţări europene şi-au pierdut autoritatea, nu sunt respectate de către guverne.

 

Integrarea europeană, provocări noi pentru sindicatele din Moldova

 

Ceea ce nu se poate spune des­pre sindicatele din Moldova, care, în afară de provocările ce decurg din problemele globale, se mai confruntă cu dificultăţi generate de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre RM şi UE, care ar putea, îndeosebi, să perturbe­ze piaţa muncii din ţară. Dar nici planeta nu este ferită de asemenea pericol, pentru că, spune Nicolae Suruceanu, în următorii 20 de ani, este posibilă o prăbuşire catastro­fală a pieţei muncii internaţionale, provocată de procesul amplu, glo­bal de retehnologizare a sectoru­lui de producere, a infrastructuri, care ar putea desfiinţa sute de mii, chiar milioane de locuri de muncă la nivelul planetei. Bunăoară, la nivelul continentului nostru, este posibilă pierderea a aproape 40 la sută din numărul locurilor de muncă.

Un alt mare risc care amenin­ţă omul, dezbătut în cadrul Aca­demiei de vară a sindicatelor din Europa, îl reprezintă schimbările climaterice planetare. Europenii tratează cu multă seriozitate acest pericol, a spus secretarul confe­deral al CNSM. Din perspectiva aderării noastre la UE, este de pă­rere Nicolae Suruceanu, mai sunt multe de făcut, pentru aceasta este însă absolut necesar să însuşim noi standarde de viaţă, europene.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand