6 December 2024
Chisinau
Social

Sindicatele din Moldova combat violența împotriva femeilor

Loading
Social Sindicatele din Moldova combat violența împotriva femeilor
Sindicatele din Moldova combat violența împotriva femeilor
sindicate.md

În perioada pandemiei, propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țara noastră. Victimele violenței domes­tice au fost nevoite să fie mai mult în preajma celor care le abuzează. Potrivit datelor oficiale, în primele cinci luni ale anului, oamenii legii au fost sesizați în 5157 de cazuri de violență domestică. Aproximativ 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice. Specialiștii spun că, de dragul copiilor, în izola­re, femeile au suportat forme grave de violență psihologică.

Această problemă a fost abordată și de către Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care s-a întrunit recent într-o ședință de lucru. Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a explicat că întrunirea dată a fost dictată de realitatea pe care o trăim cu toții și de dorința de a schimba lucrurile spre bine.

 

Femeile au acces limitat la servicii din cauza Covid-19

 

„Creșterea numărului de cazuri de violență domestică, frica victimelor de a denunța agresorul, indiferența celor din preajmă, iresponsabilitatea autorităților locale, în unele cazuri și a altor organe competente, indică faptul că batem pasul pe loc în această sferă”, a declarat Liuba Rotaru.

„Avem o legislație care ar trebui să pre­vină și să protejeze cetățenii în oricare me­diu s-ar afla. Avem strategii la nivel de țară, ONG-uri, structuri sindicale, trebuie doar să ne unim forțele, să sensibilizăm societa­tea prin toate mijloacele posibile, în primul rând, prin accesul la informație. Aș dori să reiterez încă o dată și să insist pe necesi­tatea imperioasă de a ratifica Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de lucru, așa cum în prezent se desfă­oraă o muncă intensă în acest sens la nivel internațional”, a menționat președinta Co­misiei de Femei a CNSM.

„Ne aflăm în perioada când a fost dat startul campaniei „16 zile împotriva violenței în bază de gen”, care, în acest an, are ca subiect de bază accesibilitatea servi­ciilor generale și specializate. Din păcate, la început de pandemie, mai multe centre de adăpost pentru femei au fost închise din cauza Covid-19. Femeile care sunt agresa­te acasă au acum un acces foarte limitat la aceste servicii. În cest sens, au fost realiza­te mai multe activități comune, în parte­neriat cu instituțiile de asigurare a ordinii publice, poliția în special, asistenții sociali și prestatorii de servicii”, a menționat Ni­ghina Azizov, coordonatoare de programe în domeniul eliminării violenței împotriva femeilor la UN Women Moldova.

Prezentă la eveniment, Veronica Lupu, președinta Asociației „Femeia pentru So­cietatea Contemporană”, expert juridic în jurisprudența pentru victimele traficului de ființe umane, a opinat că, după mai bine de 20 de ani de activitate în domeniul combaterii și prevenirii tuturor formelor de violență asupra femeilor, Republica Mol­dova stagnează la acest capitol.

 

FSCM s-a alăturat campaniei „Stop violenței împotriva femeilor”

 

Federația Sindicatelor din Comunicații și în acest an s-a alăturat campaniei „Stop violenței împotriva femeilor”. Inițiativa a fost susținută și de organizațiile membre. De exemplu, organizațiile sindicale de la „Moldtelecom” Glodeni și de la Centre­le de Poștă din Ștefan Vodă, Orhei și din Criuleni și-au exprimat sprijinul pentru fe­meile afectate de acest fenomen la locul de muncă și în familie, printr-un flashmob, declarând „Stop violenței împotriva feme­ilor”.

Și membrii de sindicat din Agenția Ser­vicii Publice susțin inițiativa Federației Sin­dicatelor din Comunicații privind informa­rea salariaților membri de sindicat despre fenomenul violenței împotriva femeilor.

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii noiem­brie, a fost lansată o declarație comună a ONU cu privire la violența împotriva feme­ilor și fetelor în contextul Covid-19, pen­tru ca prevenirea și remedierea agresiunii domestice să devină o prioritate a planu­rilor naționale. Demersul a fost susținut de 146 de state membre ale ONU și de ob­servatori.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand