
Foto: vocea.md
Istoria protejării drepturilor angajaţilor de către Consiliul interramural al sindicatelor din raionul Drochia cunoaşte mai multe momente de succes. Dumitru Eni, care pe parcursul mai multor ani este preşedintele acestuia, cumulând totodată şi funcţia de preşedinte al Consiliului raional Drochia al Sindicatului Educației şi Ştiinţei, a reuşit să învingă în lupta pentru achitarea mai multor plăţi care li se cuveneau angajaţilor conform legii. În unele cazuri, este vorba chiar de sume impunătoare.
Reţeta succesului său în litigiile de acest gen e foarte simplă. El respectă întocmai buchea legii şi este foarte insistent în atingerea scopului pe care şi l-a propus. Şi în prezent, acesta este hotărât să meargă până la capăt. Dumitru Eni are adunată toată baza de argumente şi dovezi care confirmă dreptul educatorilor de la creşe la suplimentul la salariu.
Calculul aritmetic, ca dovadă a dreptăţii
Toate au început acum doi ani, când educatoarele Grădiniţei-creşă nr. 4 din satul Pelinia au venit la preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Drochia ca să se plângă că nu li se achită banii pentru orele lucrate peste program. După analiza detaliată a problemei, Dumitru Eni a ajuns la concluzia că, într-adevăr, din anul 1999, angajatelor instituţiei nu li se achită toate plăţile cuvenite. Direcţia de învăţământ a Executivului raional Drochia (anume aceasta face calculele salariilor în raion) interpretează incorect ordinul comun emis în acel an de ministerele Educaţiei şi Finanţelor privind statele provizorii în instituţiile preşcolare.
În Anexa nr. 8 al Ordinului din 21 august 1999 scrie că, la trecerea grădiniţei-creşe, în care activează una sau două grupe de copii, de la 12 la 10 sau mai puţine ore de muncă pe zi, salariul educatorului se reduce cu 0,5 unităţi. „Să vedem ce se întâmplă în realitate. Dacă raionul este unul agricol, practic, toate primăriile au trecut nu la 10 ore, dar la 10,5 ore de muncă, iar asta înseamnă că economistul ar fi trebuit să calculeze salariul pentru 10,5 ore. În realitate, aceasta se calculează pornind de la faptul că educatorii lucrează nu mai mult de 10 ore”, explică Dumitru Eni.
S-ar părea că jumătate de oră de muncă în plus nu e mare treabă. Însă pe săptămână se adună 5 ore , iar pe lună – 23 de ore. Dacă e să ne uităm la cifre, înţelegem de ce sume impunătoare au fost lipsite educatoarele, bani care li se cuvin absolut legal.
„Zilnic, acestea lucrează o jumătate de oră în plus. Dacă înmulţim 10,5 cu 2 (pentru că sunt două grupe de copii), obţinem 21 de ore. În şase zile câte ore sunt? 126 de ore. Potrivit ordinului, trei ore din fiecare grupă îi revin şefei. Acestea intră în salariul ei de funcţie. Asta înseamnă că, pentru două grupe, şefei i se calculează şase ore. Orele lucrate de trei educatoare pe săptămână fac 126. Minus 6, care i se cuvin şefei, fac 120. Fiecăreia dintre cele trei educatoare îi revin 40 de ore de muncă. Potrivit Codului muncii, norma constituie 35 de ore pe săptămână. Asta înseamnă că educatorii muncesc 5 ore pe săptămână în plus. Şi ele nu sunt remunerate”.
Acum să vedem care este echivalentul în bani al orelor muncite gratis. Şi să vedem cât a pierdut un specialist cu studii medii speciale, dacă a muncit 20 de ani. O oră de muncă valorează 15 lei 81 de bani. Dacă acesta lucrează 23 de ore peste program pe lună, atunci el este lipsit de 363,63 lei, iar în an – de 4.363,56 lei. Şi dacă educatorul are studii superioare şi o vechime în muncă de 20 de ani, atunci ora lui de muncă valorează 17 lei 56 de bani. Pe lună, în acest caz, se pierd 403,88 lei, iar pe an – 4 848,56 lei. Fiţi de acord, este o sumă considerabilă.
![]() |
Sindicatele sunt hotărâte să obţină achitarea orelor muncite peste program de educatori |
Când educatoarele din satul Pelinia au apelat la ajutorul sindicatelor, Dumitru Eni s-a adresat, în primul rând, cu un demers la Direcția educație a Consiliului Raional Drochia, solicitându-le factorilor de decizie să verifice cât de întemeiate sunt pretențiile angajatelor. Și în 2012, și în 2013, răspunsurile au fost aceleași – totul este în regulă.
Atunci liderul sindicatelor de la Drochia a decis să expedieze o scrisoare pe adresa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, însoțindu-și răvașul și de calculele justificatoare. Autoritatea de resort a desfășurat o investigație internă, primind explicațiile în scris oferite de econo-mistul Direcției educație din raionul Drochia, un-de, de facto, funcționarul a recunoscut că educatoarele lucrează niște ore în plus și, respectiv, a confirmat că nu le sunt achitați în volum deplin banii pentru care au muncit. În răspunsul expediat lui Dumitru Eni, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, de asemenea, a recunoscut eroarea comisă la calcularea retribuției pentru educatoare. În baza acestei scrisori, Dumitru Eni a adresat Direcției educație din raionul Drochia o scrisoare prin care solicita să fie corectată tarifarea retribuției pentru educatoare pentru anul de studii 2013-2014 în toate cele 12 instituții preșcolare care activează în raion, însă până în prezent nu s-a ales cu vreun răspuns.
Codul educației anulează cumva Codul muncii?
În paralel cu scrisoarea expediată Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, liderul sindicatelor din Drochia a adresat o solicitare Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, prin care încerca să afle cum poate fi interpretat ordinul comun al acestor două instituții din 1999 și dacă trebuie să se ghideze de acest act, chit că anume instituțiile care au emis un act urmează să-l interpreteze. Ministerul Finanțelor, la fel, a recunoscut că este necesar de suplimentat retribuția, pe când Ministerul Educației nici până la ora actuală n-a oferit un răspuns clar. La scrisoarea adresată de două ori acestei instituții, nu a sosit nici un ecou. Drept urmare, Dumitru Eni a încercat să obțină audiență la ministru.
„Am fost sunat de consiliera ministrului Educației pentru a preciza motivul pentru care am solicitat o întrevedere cu Maia Sandu”, ne spune liderul de sindicate. „Și mi-a sugerat să aștept telefonul. Am sunat-o chiar eu pe consilieră, care mi-a răspuns că ei au o regulă în conformitate cu care, înainte de audiența cu ministrul, urmează să mă întâlnesc cu unul dintre viceminiștri. Însă ideea este că la conferința pedagogilor, care s-a desfășurat în august 2013 la Drochia și la care a participat Liliana Nicolaescu-Onofrei, unul dintre viceminiștri, eu am abordat deja problema, prin urmare, nu mai avea rost să discut în mod repetat. Cu atât mai mult, cu cât pentru a descurca chestiunea sunt necesare studiile economice pe care le are ministrul. Am discutat și cu juristul ministerului. Dumneaei mi-a spus că nu are pârghii de influență asupra șefului Direcției educație din raionul Drochia. Deși, despre ce vorbim, dacă juristul are un ordin cu ajutorul căruia își poate argumenta și apăra poziția. Atunci am expediat o scrisoare adresată prim-ministrului Iurie Leancă, pentru ca domnia sa să intervină. Însă de curând am primit un răspuns nebulos din partea Ministerului Educației. În scrisoare se menționează că în vara curentă Parlamentul a adoptat Codul educației, astfel încât pentru soluționarea problemei abordate de mine ei se vor ghida anume de acest act. Adică, pentru a soluționa problema, noi suntem siliți să apelăm la instanța de judecată și chiar am de gând să mă adresez în judecată”.