6 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele contribuie la îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă

Loading
Без рубрики Sindicatele contribuie la îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă
premiantii

Foto: vocea.md

Câştigătorii concursului „Cea mai bună întreprindere din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă”, desfăşurat de Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Insti­tuţiile Bancare şi de Asigurări (SIBA), au fost desemnaţi recent în cadrul unei ce­remonii organizate în acest scop la Institutul Muncii. Cele trei diplome de merit şi premii de valoare au revenit organizaţiilor sindicale de la Moldindconbank, Mol­dova Agroindbank şi Banca de Economii.

 

Sănătatea şi securitatea la locul de muncă a fost şi rămâne un obiectiv prioritar pentru Fe­deraţia Sindicatelor Lucrători-lor din Instituţiile Bancare şi de Asigurări, a menţionat pre­şedintele acesteia, Victor Onici. „O bună parte dintre angajaţi, cum sunt casierii, încasatorii, şoferii, lucrătorii depozitelor de valori antrenaţi în sortarea, cal­cularea şi transportarea numera­rului activează în permanenţă în condiţii cu risc sporit”, a specifi­cat Victor Onici.

Concursul a fost desfăşurat pe tot parcursul acestui an, iar la etapa iniţială a fost făcută o cerce­tare în mai multe organizaţii pri­vind respectarea Legii securităţii şi sănătăţii în muncă şi au fost depistate mai multe abateri de la acest document. În consecin­ţă, au fost întreprinse acţiuni de constituire a peste 100 de comi­tete pentru securitate şi sănătate în muncă în cadrul instituţiilor bancare şi de asigurări, precum şi a subdiviziunilor acestora.

Totodată, pe parcursul anului au fost organizate două semina­re de instruire pentru cei 51 de membri noi ai comitetelor pen­tru securitate şi sănătate în mun­că, axate pe rolul sindicatelor şi respectarea normelor minime de protecţie a muncii. De asemenea, au fost editate şi distribuite an­gajaţilor pliante şi alte materiale informative, care descriu riscuri­le potenţiale la locul de muncă şi măsurile de atenuare sau elimi­nare a lor.

La concurs au participat 13 comitete sindicale, opt bănci co­merciale şi cinci companii de asi­gurări. Totalurile concursului au fost efectuate de către o comisie specială, care a inclus şi specia­lişti ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor. Principalii parame­tri de performanţă au fost: lipsa accidentelor de muncă din vina angajatorului, confirmarea chel­tuielilor pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă, asigurarea salariaţilor cu echi­pament individual de protecţie. Printre aceştia se mai numără: evaluarea factorilor de risc, in­struirea personalului şi a con­ducătorilor, crearea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, existenţa instrucţiunilor în domeniu etc.

Victor Onici a specificat că cele mai vizibile măsuri de îm­bunătăţire a protecţiei securită­ţii şi sănătăţii în muncă au fost instalarea de climatizoare, apro­vizionarea cu apă din contul an­gajatorilor, renovarea sistemelor de ventilare şi iluminare, a in­stalaţiilor sanitare etc. În acelaşi timp, toţi salariaţii care lucrează în condiţii cu riscuri profesionale sporite sau circa 3000 de persoa­ne au fost asigurate din contul angajatorilor.

Şeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Andrei Adam, a opinat că acest concurs a contri­buit la intensificarea activităţii comitetelor sindicale. Prin inter­mediul acestuia, liderii sindicali au acumulat mai multă experi­enţă în ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor la locul de muncă în corespundere cu cerinţele în do­meniu.

Andrei Adam a constatat că majoritatea liderilor sindicali s-au implicat activ în acest pro­ces, au înaintat propuneri de con­solidare a securităţii şi sănătăţii în muncă, au participat la vizitele efectuate pe la întreprinderi, au verificat şi confirmat schimbările pozitive obţinute.

„Mai rămân încă suficiente probleme de rezolvat, majorita-

tea datorate cunoaşterii insufici­ente a legislaţiei noi sau a modi­ficărilor operate la aceasta, dar este important că sunt făcute eforturi constante în această di­recţie”, a conchis şeful Inspecto­ratului Muncii al Sindicatelor.

Concursul a cuprins circa 90 la sută din organizaţiile sindicale din cadrul instituţiilor bancare şi de asigurări.

Activităţile în cauză au fost desfăşurate cu asistenţa Confe-deraţiei Sindicatelor Creştine din Olanda în cadrul proiectului „Planificare, monitorizare şi eva­luare”. Scopul general al acestora este asigurarea dreptului sala-riaţilor la protecţia şi igiena muncii.

Pe viitor, concursuri similare urmează a fi organizate la fiecare doi ani.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand