
Foto: vocea.md
Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a făcut un succint bilanțal activităţii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective pe parcursul anului trecut și a apreciat că rezultatele acesteia nu au fost tocmai la nivelul aşteptărilor, ci mai degrabă modeste.
Aceasta pentru că, înainte de toate, explică dumnealui, comisia a activat doar din februarie până în septembrie 2014, când a început campania electorală. Deşi sindicatele au insistat ca şedinţele să aibă loc în fiecare lună, după cum era prevăzut în planul de activitate al comisiei, totuşi coordonatorul din partea Guvernului Republicii Moldova, preşedintele comisiei, nu a fost în măsură să asigure respectivul grafic de derulare a şedinţelor.
Oricum, în ciuda acestor circumstanţe defavorabile, Petru Chiriac a remarcat că, în urma unor discuţii ample, consistente pe marginea proiectelor bugetului de stat, politicii bugetar-fiscale, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, sindicatele au reuşit să realizeze ceea ce-şi planificaseră să obţină în cadrul negocierilor tripartite: guvern–patronate–sindicate.
![]() |
Un succes al sindicatelor este majorarea de la 20 la 30 mln de lei a sumei pentru tratamentul balneosanatorial |
În primul rând, precizează dumnealui, am izbutit să menţinem neschimbat în cadrul bu-getar pentru 2014-2016 cuantumul contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de stat în mărime de 23 procente, pe ca-re trebuie să le achite angajatorii, şi șase procente de către salariaţi.
Drept un succes al sindicatelor poate fi văzut şi faptul majorării de la 20 milioane de lei până la 30 milioane de lei a sumei de bani pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de organizarea tratamentului balneosanatorial, consideră vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
CNSM şi-a propus să convingă partenerii de negocieri ca să fie implementată a treia grilă de impozitare a persoanelor fizice care beneficiază de salarii anuale mai mari de 180 de mii de lei. Din păcate, discuţiile pe acest subiect nu au fost finalizate, însă Petru Chiriac este optimist că în 2015 cele trei părţi vor ajunge la un numitor comun în această privinţă. De asemenea, urmare a insistenţei sindicatelor în cadrul negocierilor la nivelul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, s-a convenit sporirea indemnizaţiilor unice la naşterea copilului, precum şi pentru întreţinerea copilului. Ar mai fi de remarcat, spune Petru Chiriac, că cele trei părţi din cadrul comisiei s-au înţeles ca discuţiile să fie transferate într-un alt format, cel al dialogului, adică să se deruleze la nivel de ramură, începând cu 2015, în baza platformei dialogului social în Republica Moldova, adoptată ca urmare a implementării unui proiect cu experţii din Suedia.
Un subiect imperios în cadrul şedinţelor Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, de altminteri, abordat de două ori pe parcursul anului trecut, s-a dovedit a fi combaterea fenomenului economiei informale. Drept rezultat, s-a luat decizia de a îmbunătăţi planul de acţiuni privind minimizarea „muncii la negru”. Sindicatele au fost deosebit de insistente în acest sens şi, în consecinţă, au beneficiat de susţinerea Guvernului Republicii Moldova, precum și a patronatelor.