
Foto: vocea.md
Activitatea desfăşurată în 2013 de consiliile interramurale teritoriale ale sindicatelor şi obiectivele pentru anul curent au fost examinate recent, în cadrul unei întruniri a membrilor Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova cu preşedinţii structurilor sus-menţionate.
„Pe parcursul şedinţelor de dare de seamă şi alegeri, organizate recent de consiliile interramurale, au fost scoase în evidenţă un şir de probleme legate de negocierile tripartite şi de convenţiile colective şi am efectuat un schimb de experienţă în acest sens”, a menţionat în context preşedintele CNSM, Oleg Budza.
Pe măsură ce ţara noastră se apropie de standardele europene şi urmează să fie descentralizate finanţele publice locale, aspectele legate de aceste procese vor trebui negociate de consiliile interramurale şi de sindicatele de ramură cu puterea locală.
„Eu susţin descentralizarea şi consider că în acest moment consiliile teritoriale, împreună cu sindicatele de ramură şi patronatele, pot să participe la gestionarea banilor publici şi să monitorizeze eficienţa cu care sunt folosiţi aceştia”, a declarat Oleg Budza.
Preşedintele CNSM a accentuat că în acest proces este important ca atât convenţiile colective, cât şi cele internaţionale, să fie cunoscute de către autorităţile publice, la fel ca şi practicile europene, inclusiv de implementare a acestor documente, care sunt negociate şi semnate de părţile interesate.
Cu cât va fi mai pronunţat dialogul social la nivel local şi negocierile se vor încheia cu semnarea unor convenţii colective, iar oamenii vor fi informaţi despre deciziile luate cu referire la salarizare, alocarea de fonduri, securitatea muncii, odihna copiilor etc., cu atât mai repede vor fi găsite şi soluţii pentru problemele existente.
![]() |
La nivel de teritoriu au fost negociate şi semnate 17 convenţii collective |
Vorbitorul a specificat că, în corespundere cu informaţiile parvenite de la consiliile interramurale, în 23 de raioane au fost constituite comisii pentru consultări şi negocieri colective. Totodată, la nivel de teritoriu au fost încheiate 17 convenţii colective.
Preşedintele CNSM a remarcat că este important ca în lista de preocupări a consiliilor interramurale să rămână activitatea în cadrul comisiilor pentru consultări şi negocieri colective de nivel teritorial. De asemenea, prioritare trebuie să fie elaborarea şi semnarea convenţiilor colective teritoriale, monitorizarea procesului de realizare a prevederilor acestora, precum şi participarea la examinarea şi aprobarea bugetelor locale.
Alte acţiuni de perspectivă ţin de informarea activului sindical din teritorii despre activitatea CNSM şi a organizaţiilor-membre, desfăşurarea unor întâlniri ale conducerii CNSM cu activul sindical din teritoriu, conlucrarea cu reprezentanţii structurilor publice teritoriale, inclusiv cu inspectorii muncii.
La rândul său, CNSM îşi va direcţiona în 2014 activitatea spre fortificarea capacităţilor pe domenii, cum sunt parteneriatul social, aplicarea normelor internaţionale ale muncii, restructurarea mişcării sindicale etc.
Vorbitorul a mai propus să fie create mecanisme pentru asigurarea unor schimburi operative de informaţii prin intermediul tehnologiilor de ultimă oră. O şedinţă în această chestiune va fi organizată în luna mai sau iunie cu reprezentanţii consiliilor interramurale.
„Cu cât mai rapid primim informaţii, cu atât suntem mai pregătiţi să reacţionăm operativ la problemele care apar”, a afirmat Oleg Budza.
La rândul său, Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a sugerat în context să fie utilizate diferite metode de stimulare a activităţii depuse de reprezentanţii consiliilor interramurale. Vorbitorul a mai propus identificarea unor modalităţi de soluţionare a problemei ce ţine de crearea de organizaţii patronale în raioanele în care acestea nu există.
În numeroasele luări de cuvânt, preşedinţii de consilii interramurale, dar şi de structuri sindicale de ramură sau experţi confederali, au înaintat diverse propuneri ce ţin de intensificarea şi eficientizarea activităţii sindicatelor la nivel local.