Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldovă (FSCRE) a organizat, la 5-6 decembrie curent, un seminar pentru reprezentantele Organizaţiei de Femei din cadrul Federaţiei cu genericul „Rolul sindicatelor în promovarea garanţiilor social–economice ale femeilor”.
Activitatea de instruire a avut drept scop implicarea mai activă a sindicatelor în promovarea, apărarea şi reprezentarea intereselor legitime ale femeilor prin: asigurarea respectării drepturilor în vederea formă-rii profesionale, ocrotirii familiei, a mamei şi copilului; respectarea drepturilor femeilor în apărarea intereselor sociale, economice, culturale şi profesionale la locul de muncă; acor-darea asistenţei metodice, organizatorice, consultative şi juridice.
Femeile, în calitate de președinţi ai comitetelor sindicale
Inga Gîsca, preşedintele Organizaţiei de Femei din cadrul FSCRE, a salutat participantele la seminar, a formulat obiectivele prioritare ale activităţii și a identificat așteptările acestora.
Preşedintele FSCRE, Nicolae Stratila, prezent la deschiderea seminarului, a menţionat că, în prezent, în organizaţiile sindicale primare se desfăşoară campania de dare de seamă și alegeri, unde până în prezent au fost alese, în calitate de președinţi ai comitetelor sindicale, trei doam-ne din cadrul SRL „Ialoveni-gaz”, „Cimişlia-gaz” şi „Orhei-gaz”.
Laura Grecu, şefa Direcţiei politici şi asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, formator în cadrul seminarului, a informat participantele despre prestaţiile de asigurări sociale, tipurile, condiţiile de acordare și despre baza de calcul; indemnizaţia de maternitate și pentru îngrijirea copilului, indemnizaţia unică la naşterea copilului; despre prestaţiile pentru recuperarea capacităţii de muncă, indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă etc.
O femeie sănătoasă într-o ţară prosperă
Altă temă abordată în ziua a doua a seminarului a avut genericul „O femeie sănătoasă într-o ţară prosperă”. Nadejda Bordean, medic, specialist în domeniul promovării sănătăţii femeilor, le-a vorbit participantelor despre importanţa menţinerii corecte a sănătăţii femeilor la locul de muncă, a prezentat formule și metode moderne de promovare a unui mod de viață sănătos. La seminarul desfăşurat în incinta Institutului Muncii au participat 27 de reprezentante ale Organizaţiei de Femei din cadrul FSCRE, care la final au schiţat planul de activitate a structurii date pentru anul 2015.
Diana CERNEI,
specialist principal în probleme de organizare, educaţie şi informare din cadrul FSCRE