3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele au propus 6 criterii de verificare a Directivei UE privind salariul minim

Loading
Social Sindicatele au propus 6 criterii de verificare a Directivei UE privind salariul minim
Sindicatele au propus 6 criterii de verificare a Directivei UE privind salariul minim
facebook.com

Comisia Europeană a făcut publică, pe 28 octombrie, o propunere vi­zând Directiva UE cu privire la sala­riul minim decent și reglementarea relațiilor dintre angajator și angajați prin Contractul colectiv de muncă, scrie site-ul ETUC.

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) propune unele criterii-cheie de ve­rificare pentru Directivă.

Întrebarea este dacă această Directivă obligă statele membre UE să adopte mă­suri ca să fie asigurată respectarea dreptu­rilor la purtarea negocierilor colective și să înceteze distrugerea sindicatelor?

Dacă stabilește un nivel decent, mai mic de care salariul minim stabilit prin lege nu poate fi, precum și dacă este garantată ma­jorarea salariului minim stabilit prin lege? ETUC cere stabilirea unui prag de 60% din valoarea salariului mediu pe economie.

Dacă ea interzice aplicarea salariului mi­nim stabilit prin lege pentru anumite cate­gorii de angajați, cum ar fi, de pildă, tinerii salariați, și dacă le interzice angajatorilor să rețină din salariul minim stabilit prin lege cheltuieli, de pildă, pentru studii sau pentru echipament de protecție?

Sau dacă aceasta interzice companiilor care refuză să poarte negocieri cu sindi­catele să beneficieze de avantaje din con­tractele cu UE și din achizițiile de stat din țările lor.

Oare aceasta asigură participarea ple­nară a sindicatelor și angajatorilor inclusiv la stabilirea salariului minim în baza legii?

Dacă aceasta conține o stipulare care garantează că nu vor fi cauzate prejudicii sistemelor în vigoare de contracte colec­tive de reglementare și prevenire a inter­pretării lor eronate de către instanțele de judecată.

În legătură cu aceasta, Esther Lynch, se­cretar general adjunct al ETUC, a declarat: „Directiva cu privire la un salariu echitabil este o idee bună și e tocmai ceea ce re­vendică și pentru care pledează sindica-tele din întreaga Europă. Însă întrebarea e dacă aceasta va conduce la majorarea salariului minim stabilit prin lege și dacă va atrage mai mulți angajatori la masa de negocieri.

ETUC va estima dacă Directiva este destul de puternică, dacă aceasta poate fi îmbunătățită de către europarlamentari și de către miniștri sau ea e atât de sla­bă, încât pur și simplu trebuie aruncată la coș. ETUC nu va avea altă soluție de­cât să pledeze ferm împotriva propunerii, dacă aceasta subminează reglementarea relațiilor în baza contractului colectiv sau împiedică în vreun fel majorarea salariului minim”, a conchis Esther Lynch.

 

Informații suplimentare

În țările membre ale Uniunii Europene în care reglementarea relațiilor prin con­tractul colectiv de muncă este slabă sala­riile sunt cele mai mici.

Majoritatea covârșitoare a sindicatelor cere adoptarea de către Uniunea Europea­nă a unei legi privind salariul echitabil.

Salariul minim stabilit prin lege supune riscului de sărăcie oameni ai muncii în cel puțin 17 state membre ale UE.

Documentele ETUC privind salariul mi­nim echitabil și reglementarea în baza con­tractului de muncă sunt relevante în acest sens.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand