Consiliul Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) a organizat, recent, în format online, consultări cu reprezentanții organizațiilor membre privind documentul de poziție care urmează a fi analizat la cel de-al V-lea
Congres Mondial al ITUC, care va avea loc în perioada 17-22 noiembrie 2022 la Melbourne, Australia. La aceste consultări au participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Tatiana Marian, șefa Departamentului mass-media și relații internaționale al CNSM.
Participanții la consultări au discutat mai multe chestiuni legate de politicile social-economice la nivel național și regional, de susținerea salariaților afectați de pandemie și combaterea efectelor acesteia, politicile vizând atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, situația în domeniul politicilor de gen și creșterea nivelului de incluziune.
Sindicaliștii au pledat pentru o consolidare a eforturilor la nivel internațional pentru a spori implicarea sindicatelor în soluționarea problemelor care au un efect la nivel global în domeniul schimbărilor climatice, educației, migrația forței de muncă, formare profesională și adaptarea la schimbările de pe piața muncii.
O chestiune importantă abordată în cadrul acestor consultări s-a referit la justiția socială și la solidaritate, care reprezintă doi factori primordiali în identificarea soluțiilor care afectează salariații. În acest sens, sunt necesare eforturi comune ale sindicatelor la nivel internațional pentru a combate atacurile împotriva sindicatelor și a împiedica ingerințele politicului în activitatea organizațiilor sindicale.
La nivel global, politicile în domeniul relațiilor de muncă trebuie să se bazeze pe prevederile Declarației Centenarului Organizației Internaționale a Muncii privind „Viitorul Muncii”. În acest sens, politica privind locurile de muncă trebuie să se concentreze pe un model economic remodelat și pe un „Nou Contract Social”, despre care ITUC vorbește de mai mulți ani. Totodată, este necesar de majorat investițiile publice în crearea de noi locuri de muncă decente, care să aibă în vizor obiectivele așa-numitei economii verzi (Green Deal) – un nou model economic orientat spre protecția mediului înconjurător.
De asemenea, s-a discutat despre importanța asigurării unei tranziții juste, care presupune implementarea de noi tehnologii, digitalizare și automatizare, care să nu afecteze interesele salariaților. În opinia sindicaliștilor, o tranziție justă înseamnă un plan de transformare industrială și un plan social dezvoltat și gestionat împreună, cu implicarea tuturor partenerilor sociali, pentru a asigura o protecție socială-economică adecvată a populației.
Printre prioritățile sindicaliș-tilor se înscriu provocarea reprezentată de lucrătorii platformelor și condițiile de muncă în această sferă, libertate de asociere, stimulente pentru o viață profesională mai lungă, asigurarea unui echilibru dintre viața profesională și cea personală, lupta împotriva stereotipurilor și combaterea oricăror forme de violență, sprijinirea lucrătorilor migranți și a refugiaților, consolidarea capacităților organizaților sindicale la toate nivelurile.
Precizăm că decizia de a reprograma desfășurarea Congresului, care urma să aibă loc în luna iulie a.c., a fost adoptată la reuniunea Consiliului General al ITUC din 26-27 mai, pentru a asigura la maximum posibilitatea participării fizice la eveniment, având în vedere restricțiile actuale și cele posibile în viitorul apropiat, impuse de pandemie.
Consiliul a aprobat tema Congresului – „Un Nou Contract Social”, precum și procesul de pregătiri pentru elaborarea proiectului de Declarație a Congresului și alte etape-cheie înainte de Congres, inclusiv organizarea consultărilor cu organizațiile membre.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM